Luoyang City Cultural Relics and Archaeology Research Institute

Keisergrav avslørt av inskripsjon på steinkar

I 2017 fant arkeologer en grav de mente tilhørte en av Kinas tidlige keisere, men de har hittil manglet det avgjørende beviset.

Etter tre års arbeid har en gruppe arkeologer funnet det avgjørende beviset for at en grav i byen Luoyang i Henan-provinsen øst i Kina huser de jordiske levningene av en keiser.

I graven fant kinesiske arkeologer et steinkar som måler ca. 60 cm i diameter. På karet står en datering som tilsvarer 180 e.Kr.

I over tre år har kinesiske arkeologer hatt det travelt med å grave ut keisergraven i Henan-provinsen.

© Luoyang City Cultural Relics and Archaeology Research Institute

“Sammen med de skriftlige kildene om keisergravens beliggenhet gjør denne oppdagelsen oss nesten helt sikre på at dette er keiser Liu Zhis grav”, sier utgravingsleder Wang Xianqiu til det statsstyrte nyhetsmediet Xinhua.

Ifølge Wang Xianqiu er karet plassert i graven av Liu Zhis etterfølger, Liu Hong. Keiser Liu Hong oppførte nemlig et mausoleum til sin forgjenger.

Keiserdynastiet kollapser

Keiser Liu Zhi – også kjent som keiser Huan av Han-dynastiet – styrte Kina i årene 146-168 e.Kr. Regjeringstiden hans var preget av interne maktkamper.

I de første årene etter at han tiltrådte ble keiseren reelt sett styrt av to mektige slektninger – enken etter en tidligere keiser og hennes bror.

En datering på steinkaret ga et sterkt fingerpek om hvem det er sin grav.

© Luoyang City Cultural Relics and Archaeology Research Institute

Men etter enkens død fikk Liu Zhi sine evnukker ved hoffet til å drepe broren. Etter dette styrte keiseren riket sammen med evnukkene.

De kastrerte hoffolkene tok imidlertid kontroll med store deler av statsapparatet. Dette førte til økt korrupsjon og politisk ustabilitet.

Den negative utviklingen fortsatte etter keiserens død, og i 220. e.Kr. kollapset Han-dynastiet og Kina ble splittet i tre stater.