Qian Wang

Kinesisk morder begikk den perfekte forbrytelse

Nå har arkeologene endelig oppklart en 1300 år gammel mordgåte.

På 700-tallet e.Kr. måtte en kinesisk forbryter i hast kvitte seg med liket av mannen som han nettopp hadde drept. I stedet for å kaste ham i en elv eller gjemme ham i skogen var morderen fra Ningxia, som ligger ca. 500 km fra grensen til Mongolia, mer kreativ – akkurat hvor oppfinnsom kan amerikanske forskere nå avsløre.

I en grav med en familie fra Han-dynastiet (202 f.Kr. til 220 e.Kr.) fant arkeologene liket av den unge mannen i en sjakt som førte ned til graven. DNA-tester avslørte at han ikke var i familie med gravens andre avdøde, og analyser av knoklene viste at han døde omkring 700 år etter dem.

De kinesiske forskerne har laget en skisse som viser sjakten som liket ble kastet ned i.

© Qian Wang

Stikksår knuste andre teorier

Arkeologenes første teori var at det var snakk om en gravrøver som hadde omkommet da han forsøkte å klatre ned i graven via vertikale sjakter som kinesiske graver en gang var utstyrt med. Men to bevis ødela teorien.

Det ene er funnstedet: Selv om graven på et tidspunkt var blitt tømt for verdier av ranere, befant liket seg i et jordlag flere meter over graven. Mannen døde derfor først lenge etter at den hadde hatt besøk av tyver.

Det andre er de utallige stikksårene i hodet og på ribbeina til offeret. Bevisene får ekspertene til å mistenke at den unge mannen ble drept for ca. 1300 år siden og kastet i sjakten, for hvem ville lete i en grav etter et drapsoffer?