Photo by S. Hu, Edited by T. Wang
Æsel grav Kina

Kvinne tok sitt polo-esel med i graven

Kinesisk adelskvinne var tilsynelatende så opptatt av polo at hun insisterte på å fortsette spillet også etter døden.

På 800-tallet var en kinesisk adelskvinne så begeistret for å spille polo at hun fikk med seg ridedyrene sine - tre esler - i graven.

Ifølge forskerne er det første gang at det er funnet arkeologiske beviser for esel-polo i Kina.

“Selv om Lvju (esel-polo, red.) nevnes i historiske kilder, er det aldri dokumentert arkeologisk, skriver de kinesiske arkeologene i en nettopp utgitt undersøkelse.

Keiser var besatt av polo

Knokler fra minst tre esler ble funnet i en stort anlagt grav for adelskvinnen Cui Shi som døde i byen Xi'an i år 878. På den tiden var polo til hest ekstremt populært blant eliten i Tangdynastiet (618-907).

Keiser Xizong var så besatt av hestepolo at han plukket ut en av sine fremste generaler ut fra hans prestasjoner under en polokamp.

Cui Suis mann, Bao Gao, som mistet et øye under en polokamp, ble også forfremmet pga. sitt polospill.

Esler var kloke og rolige

Kvinner fra eliten kastet seg også over sporten, men ifølge kildene valgte en del esel-polo fordi det var mindre farlig. De små, kloke eslene fikk ikke så lett panikk som hestene.

Skanninger av de gravlagte eslenes ben-knokler viser tydelige tegn til at dyrene ofte har løpt og snudd brått, slik de ville ha gjort under en polokamp - i motsetning til f.eks. et pakkesel som trasker i én retning.

Ifølge forskerne fikk Cui Sui etter alt å dømme sine elskede polo-esler med i graven så hun kunne spille videre i det neste liv.