Hangzhou Liangzhu Archaeological Site Administrative District Management Committee

Mysterium løst: Derfor gikk Kinas Venezia under

For 4300 år siden rammet katastrofen som dømte den avanserte steinalderbyen med kanaler, demninger og bymur til døden.

190 km sørvest for Shanghai lå i oldtiden en by som moderne forskere har kalt Kinas Venezia.

Liangzhus innbyggere bygget demninger og temmet en av sideelvene til den mektige Changelven. Dermed skapte de opp mot 30 000 innbyggerne en metropol uten gater – i stedet seilte de rundt på kanaler som i dagens Venezia.

Men for rundt 4300 år siden forsvant liangzhukulturen på mystisk vis. Nå har kinesiske og østerrikske forskere kommet over årsaken til at byen ble forlatt.

"Et tynt lag med leire ble funnet på ruinene, noe som indikerer en mulig sammenheng mellom Changelvens flom og den avansert kulturens undergang", forklarer Christoph Spötl fra Innsbruck universitet.

Sammen med geolog Haiwei Zhang fra Xi’an Jiaotong-universitetet i Kina undersøkte han stalagmitter i områdets dryppsteinsgrotter for å se hva avleiringene kunne fortelle om klimaet da Liangzhu gikk under.

VIDEO: Bli med på en virtuell reise gjennom Kinas Venezia.

21 års voldsomt regn

Undersøkelsene avslørte at regnmengden steg for 4345 år siden. I 21 år på rad falt det usedvanlig mye regn.

"Det massive monsunregnet har sannsynligvis ført til alvorlige oversvømmelser av Changelven og dens forgreninger. Selv byens avanserte diker og kanaler kunne ikke lenger holde stand mot disse vannmassene, så Liangzhu ble ødelagt og folk måtte flykte", konkluderer Zhang.