Jiajing Wang

Nytt funn gjør kinesisk øl 8000 år eldre

Kinesisk steinaldermann fikk øl i store mengder med seg i døden – og dåpsattesten hans forbløffet ekspertene.

I det sørøstlige Kina nær byen Qiaotou har forskere gjort et spektakulært funn i en 9000 år gammel grav. Her lå det adskillige krukker og kar, og nærmere undersøkelser avslører at flere av dem var fylt med øl brygget på ris-gjær.

Funnet vekker oppsikt på grunn av sin alder. Hittil har forskerne bare hatt skriftlige omtaler av ris-øl fra 1000-tallets Kina, så gravens innhold flytter kinesernes oppfinnelse av øl 8000 år tilbake i tiden.

Dermed nærmer ris-øl seg de eldste eksemplene på gjærede alkoholholdige drikker. Rekorden har et 13.000 år gammelt funn fra en hule i Israel. Om drikken var øl, vites imidlertid ikke.

De første sporene av ølbrygging stammer fra Tyrkia og er mellom 7500 og 10.500 år gamle. Mye tyder derfor på at kineserne var omtrent like raske til å oppdage beruselsens gleder.

Oppfinnelsen skyldtes kanskje mugg

De kinesiske arkeologene tror at produksjonen av øl har vært svært tidskrevende, og at drikken derfor utelukkende er blitt brukt ved seremonielle begivenheter – b.la. begravelser.

Flere studier skal nå undersøke hvordan ølet ble produsert.

“Hvis folk hadde ris til overs, og det begynte å vokse sopp på risen, har de kanskje lagt merke til at riskornene ble søtere og alkoholiske med tiden”, forklarer utgravningens leder, Jiajing Wang, som er assisterende professor i antropologi ved Dartmouth College.

Beviset på at krukkene inneholdt øl, fant forskerne under mikroskopet. Her kunne de se at gammel gjærsopp (øverst) hadde en slående likhet med moderne bryggeriers gjærsopp (nederst).

© Jiajing Wang