Wellcome Images

Øl gjorde Kina til en stormakt

Ny forskning avslører at ølproduksjon spilte en avgjørende rolle da makten i Kina ble samlet for flere tusen år siden.

Arkeologer og historikere har lenge forsøkt å finne en forklaring på hvorfor Kina for ca. 4000 år siden utviklet seg til en stormakt. Nå avslører et internasjonalt team av kinesiske og amerikanske forskere at kimen til Kinas storhet var intet mindre enn øl.

Ølbryggingen startet allerede for 9000 år siden i Kina, men for rundt 4000 år siden eksploderte produksjonen takket være spesielle ølbryggingskar kalt dakougang.

«Det ble ikke laget dakougang-kar i hver eneste bosetning, men de er funnet i store graver som tilhører eliten», forklarer Li Liu, professor i kinesisk arkeologi ved Stanford University.

Dakougang-kar kunne være mannshøye og inneholdt mange hundre liter øl.

© Gary Todd

Ølmonopol sikret makten

Ifølge arkeologene bak studien har eliten brukt ølproduksjon som et prestisjeprosjekt som har styrket deres egen makt og status i samfunnet:

«Personer som kunne få tak i store mengder av denne typen brygg, ville klare seg bedre i kampen om status og prestisje i lokalsamfunnet», forklarer de i en artikkel om ølproduksjon.

Med tiden kunne de som hadde kontroll over produksjonen av det etterspurte ølet, samle nok makt rundt seg til å kontrollere store landområder og viktige handelsruter. Arkeologene mener at dette ble startskuddet for Kinas gradvise samling under stadig mektigere mennesker.