Jiang et al.

Verdens eldste teblader funnet

Var det noe med en kopp dampende varm te mot forgiftning? Teens historie er både fargerik og svært gammel, viser ny forskning.

Ifølge kinesiske legender fant keiser Shen Nung på å drikke te rundt år 2737 f.Kr.

Helt så langt tilbake har arkeologer imidlertid ennå ikke funnet bevis for bruk av te, men en ny oppdagelse skyver nå tedrikkingen nærmere Shens levetid.

I en grav i byen Zoucheng, 570 km sør for Beijing, har arkeologer funnet en kopp som ble brukt til å drikke te av. Koppen stammer fra de stridende staters tid (ca. 475–221 f.Kr.), og nede i den fant eksperter historiens hittil eldste teblader.

Såkalte spektroskopiske analyser av tebladene avslører at de minner mye om tetypene som brukes i dag.

«Oppdagelsen av terester i Zoucheng – fra de tidlige stadiene av de stridende staters tid for rundt 2400 år siden – har forskjøvet bruken av te med nesten 300 år», forklarer arkeologene i sin rapport.

Før Kina ble forent under en keiser i 221 f.Kr., lå byen Zoucheng i staten Qi, som bredte seg over den store halvøya øst for byen.

© Shutterstock/HISTORIE

Te var motgift

Mens få blir overrasket over at kineserne oppfant tedrikking, kjenner nok likevel færre årsaken. I begynnelsen drakk Kinas keisere slett ikke te for smakens skyld.

Ifølge kinesiske legender brukte keiser Shen Nung te som motgift hvis noen prøvde å forgifte maten hans. Gamle skriftlige kilder nevner dessuten at teen ble brukt som offergaver til gudene.