Klimaendringer skapte inkaenes imperium

1. januar 2010

Sør-amerika Hittil har historikerne undret seg over hvordan inkaene kunne skape et av historiens største imperier. Nå slår en internasjonal forskergruppe fast at global oppvarming la grunnlaget for det mektige riket.
Forskere fra USA, England, Frankrike og Peru har undersøkt pollen og plantefrø innkapslet i gjørme på bunnen av en innsjø i Cuzco-regionen i Peru. Ved å analysere planterester og bunnfall kan forskerne blant annet avlese klimaforhold i ulike tidsaldre.
Konklusjonen er at det vestlige Sør-Amerika ble utsatt for en langvarig tørkeperiode fra år 880, som veltet de gamle kulturene og bante vei for inkaene. Senere steg temperaturen slik at jorden på 1100-
tallet ble mer fruktbar og kunne brødfø flere. De bugnende markene betydde at inkaene kunne fokusere på å opprette en stor hær og bygge storslåtte palasser og veier.
«Global oppvarming behøver ikke alltid å være noe negativt. Forskningen vår viser at det også kan sette fart i utviklingen i samfunnet», sier paleoøkologen Alex Chepstow-Lusty, som har ledet under­søkelsene.
Inkaene hersket over verdens største rike helt til spanske conquistadorer i 1533 henrettet folkets siste konge, Atahualpa.

Kanskje du er interessert i