Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Knokkelrester fra Belgia tyder på at neandertalerne ikke bare var på jakt etter dyr - de var også ute etter mennesker.

Sivilisasjoner

Knokkelrester avslører: Neandertalerne var kannibaler

Etter knokkelfunn i Belgia er forskerne sikre i sin sak: Neandertalerne var kannibaler.

Neandertalerne rev huden av hverandre, skar likene opp og gravde margen ut av de dødes knokler.

Det viser knoklerester som har dukket opp i Goyet-grottene i Belgia. Forskerne har tidligere hatt mistanke om at neandertalerne i Nord-Europa var kannibaler, men det belgiske knokkelfunnet er det første beviset som kan være med på å bekrefte teorien.

Menneskeskapte skader

Knokkelrestene er mer enn 40 000 år gamle og bærer preg av menneskeskapte skader i form av blant annet skjæremerker og dype hakk.

Det er derfor usannsynlig at de ble drept av dyr eller som følge av ulykker.

Forskerne vet ennå ikke med sikkerhet om neandertalerne drepte hverandre for å få mat på bordet eller som en symbolsk handling. Men de har en klar teori:

"Knokklerestene gir oss anledning til å tro at neandertalerne var kannibaler," sier Hervé Bocherens fra Center for Human Evolution and Palaeoenvironment.

Han henviser til at de fleste knokkelrestene som lå i grottene stammer fra skinne- og lårbein. Det er noen av kroppsdelene på et menneske som inneholder aller mest kjøtt og beinmarg.

Knokler ble til redskaper

Skadene på knoklene tyder på at det var snakk om en grundig prosess når neandertalerne drepte hverandre - en prosess som involverte både flåing og kraniebrudd.

Forskerne mener at neandertalerne deretter slepte likene inn i grottene for å spise dem. Til slutt ble knoklene som var igjen slipt og tilpasset slik at de kunne brukes som redskaper.

De mer enn 40 000 år gamle knoklene er det første konkrete tegnet på at kannibalisme eksisterte mellom neandertalerne som holdt til nord for Alpene.

© Royal Belgian Institute of Natural Sciences

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul