Ku Klux Klan avslørt av Supermann på radioen

Fiksjonen har stor makt. Det oppdaget en idealistisk sørstatsmann da han avslørte Ku Klux Klans hemmel­igheter i en radioføljetong for barn – og fikk klanmedlemmenes sønner til å leke «Supermann mot klanen».

Supermanns kamp mot klanen trollbandt millioner av amerikanere.

© Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz

Sommeren 1946 fulgte rundt fire og en halv million amerikanere med på radioføljetongen «The Adventures of Superman». Serien hadde vært en suksess i årevis – ikke minst under andre verdenskrig. Da bekjempet superhelten blant andre Hitler og Mussolini.

Superman erklærte krig mot Ku Klux Klan

Etter at krigen var slutt, hadde han for det meste kastet seg over fiktive superskurker som Lex Luthor, men denne kvelden var motstanderen en annen. Supermann erklærte krig mot Ku Klux Klan.

I løpet av det neste kvarteret – og nesten hver kveld de neste fire ukene – kunne lytterne høre Supermann nedkjempe klanen:

På den ene siden en latterlig organisasjon av rasister med et komplisert system av ritualer og kodeord, og et språk fylt med ord som alle startet med «kl». På den andre

siden en farlig klan som både politifolk og politikere tok under sine vinger.

Kennedy ville bekjempe fascismen

Det var ikke manusforfatterne som hadde funnet på alt sammen. Mange av opplysningene stammet nemlig fra en borgerrettsaktivist som i hemmelighet hadde infiltrert KKKs Atlanta-celle.

Siden 1942 hadde Stetson Kennedy utgitt seg for å være klansympatisør. En dårlig rygg gjorde at han ikke kunne verve seg i hæren under andre verdenskrig. Derfor bestemte Kennedy seg for å bekjempe fascismen på sin egen måte.

I klanen hadde han raskt steget i gradene, og all informasjon han kunne få tak i lekket han til politi og medier.

Men Kennedy hadde problemer med å få gehør for budskapet sitt. KKK hadde til tross for tilbakegang stor innflytelse i sørstatene i 1940-årene.

Klanen hadde medlemmer og sympatisører i politiet, og sørstatspressen vågde ikke skrive negativt om klanen av frykt for represalier og for å miste lesere og annonsører.

Kennedy måtte tenke alternativt, og kontaktet derfor forfatterne av den populære Supermann-føljetongen.

Radiofolkene var straks med på ideen. Delvis fordi de etter krigen trengte nye skurker, og fordi de var interessert i å påvirke sine fortrinnsvis unge lyttere til å ta avstand fra KKK. Som en av radiostasjonens ledere uttrykte det:

«Vi planter en tanke i barnas hoder. Det har ikke så mye effekt nå, men det kommer det til å få når de blir eldre».

Stetson Kennedy ga forfatterne informasjon om kodeord og ritualer som de kunne skrive inn i historien, hvilket ga episodene en troverdighet og en detaljrikdom de ellers ikke ville hatt. Og aller viktigst: Klanen ble gjort til latter i hele USA.

Barna holdt med Supermann

Stetson Kennedy infiltrerte KKK og avslørte klanens hemmeligheter.

© Polfoto/Corbis

Kennedy ventet spent på det første klanmøtet etter premieren, og han ble ikke skuffet. Et medlem klagde over at sønnen hans og noen venner hadde begynt å leke «Supermann mot KKK» – med klanmedlemmene i skurkerollen, og med ekte kodeord.

«Jeg har aldri følt meg så dum. Tenk om barna mine en dag finner klandrakten min», utbrøt han, ifølge Kennedy.

Den lokale lederen sverget på stedet å finne tysteren, og foreslo å endre kodeordet fra det nå avslørte «Rødt blod» til «Død over forræderne».

Like etter møtet ringte Kennedy til forfatterne av Supermann-showet, som lovet å innarbeide det nye kodeordet i neste episode av føljetongen. Stetson Kennedys plan virket over all forventning.

Ved å bruke Supermann-showet som kanal hadde han fått større oppmerksomhet rundt KKK enn i de fire årene han i hemmelighet hadde infiltrert organisasjonen. Og samtidig var klanen plassert i samme ondskapsfulle kategori som Lex Luthor og Hitler.

Dessverre visste klanen nå at det befant seg en informant blant dem, og det kunne vise seg å bli svært farlig.

Flere ganger ble medlemmene ringt opp av lederen midt på natten med beskjed om å møtes.

På samlingsstedet annonserte lederen at tysteren var funnet, i håp om at muldvarpen ville stikke av, og dermed avsløre seg selv. Kennedy holdt på å gå i fellen da sjefen på et møte sa at «den skallede drittsekken er blant oss i dette øyeblikk».

Med sitt temmelig høye hårfeste fryktet Kennedy et øyeblikk at spillet var over, men et raskt blikk rundt i gruppen fortalte ham at det var seks andre skallede til stede.

Derfor tok han en stor sjanse, og forholdt seg rolig. Det virket. Lederen måtte innrømme at han hadde bløffet. Like etter søkte Kennedy på å bli med i gruppen som skulle etterforske saken, og fikk tittelen Chief Ass Tearer.

Fritt oversatt betyr det «sjef-rævsparker». Han ble dermed en sentral person i gruppen som skulle avsløre ham selv.

Her oppdaget han til sin lettelse at de andre etterforskerne i stedet for å jakte på tysteren brukte all sin energi på å tenke ut hva de skulle gjøre med ham når de fant ham.

Underveis foreslo de en rekke kreative straffemetoder: «Fest testiklene hans til en vedkubbe, tenn på, gi ham en kniv og si ‘skjær eller brenn’», var det en som foreslo.

Kennedy forlot klanen

Etter fire ukers kamp i radioen hadde Supermann vunnet overlegent over KKK. Deretter kastet Supermann seg blant annet ut i bekjempelsen av internasjonal kommunisme. Året etter – i 1947 – avgjorde Stetson Kennedy at hans tid som hemmelig agent i klanen var forbi.

Med det bevismaterialet han hadde samlet kunne påtalemakten – hvis den ville – gå til sak både mot klanen som organisasjon og mot svært mange av medlemmene.

Kennedy fortsatte i mange år arbeidet med å bekjempe Ku Klux Klan på alle måter han kunne komme på. Han var en svært viktig faktor når det gjaldt å redusere klanens innflytelse i tiden etter andre verdenskrig.

I 1950-årene måtte han imidlertid flytte til Frankrike etter gjentatte drapstrusler.

Duoen bak Supermann, Joseph Schuster og Jerome Siegel, var kommunister.

© Polfoto/Corbis