Ku Klux Klan avslørt av Supermann på radioen
Fiksjonen har stor makt. Det oppdaget en idealistisk sørstatsmann da han avslørte Ku Klux Klans hemmeligheter i en radioføljetong for barn – og fikk klanmedlemmenes sønner til å leke «Supermann mot klanen».

Supermanns kamp mot klanen trollbandt millioner av amerikanere.
Sommeren 1946 fulgte rundt fire og en halv million amerikanere med på radioføljetongen «The Adventures of Superman». Serien hadde vært en suksess i årevis – ikke minst under andre verdenskrig. Da bekjempet superhelten blant andre Hitler og Mussolini.
Superman erklærte krig mot Ku Klux Klan
Etter at krigen var slutt, hadde han for det meste kastet seg over fiktive superskurker som Lex Luthor, men denne kvelden var motstanderen en annen. Supermann erklærte krig mot Ku Klux Klan.
I løpet av det neste kvarteret – og nesten hver kveld de neste fire ukene – kunne lytterne høre Supermann nedkjempe klanen:
På den ene siden en latterlig organisasjon av rasister med et komplisert system av ritualer og kodeord, og et språk fylt med ord som alle startet med «kl». På den andre
siden en farlig klan som både politifolk og politikere tok under sine vinger.
Kennedy ville bekjempe fascismen
Det var ikke manusforfatterne som hadde funnet på alt sammen. Mange av opplysningene stammet nemlig fra en borgerrettsaktivist som i hemmelighet hadde infiltrert KKKs Atlanta-celle.
Siden 1942 hadde Stetson Kennedy utgitt seg for å være klansympatisør. En dårlig rygg gjorde at han ikke kunne verve seg i hæren under andre verdenskrig. Derfor bestemte Kennedy seg for å bekjempe fascismen på sin egen måte.
I klanen hadde han raskt steget i gradene, og all informasjon han kunne få tak i lekket han til politi og medier.
Men Kennedy hadde problemer med å få gehør for budskapet sitt. KKK hadde til tross for tilbakegang stor innflytelse i sørstatene i 1940-årene.
Klanen hadde medlemmer og sympatisører i politiet, og sørstatspressen vågde ikke skrive negativt om klanen av frykt for represalier og for å miste lesere og annonsører.
Kennedy måtte tenke alternativt, og kontaktet derfor forfatterne av den populære Supermann-føljetongen.
Radiofolkene var straks med på ideen. Delvis fordi de etter krigen trengte nye skurker, og fordi de var interessert i å påvirke sine fortrinnsvis unge lyttere til å ta avstand fra KKK. Som en av radiostasjonens ledere uttrykte det:
«Vi planter en tanke i barnas hoder. Det har ikke så mye effekt nå, men det kommer det til å få når de blir eldre».
Stetson Kennedy ga forfatterne informasjon om kodeord og ritualer som de kunne skrive inn i historien, hvilket ga episodene en troverdighet og en detaljrikdom de ellers ikke ville hatt. Og aller viktigst: Klanen ble gjort til latter i hele USA.