Afrikanere – ikke portugisere
Melungeonene mente selv at de nedstammet fra portugisiske innvandrere, helt til en DNA-analyse i 2012 viste at de hadde afrikanske aner. Nå er spørsmålet hvorfor melungeonene trodde at de var portugisere.
Det mest sannsynlige er at forfedrene deres fant opp historien for å unngå forfølgelser.
Opprinnelse: Afrika

Jack Goins hadde alltid trodd at han var av portugisisk avstamning.
Teori: Munker dro til Amerika
Zuñi-indianerne skiller seg markant fra resten av Nord-Amerikas urbefolkning. Den største forskjellen er språket, som ikke minner om noe annet tungemål i området.
De fleste forskere mener at det skyldes stammens isolerte levevis. Men Dr. Nancy Yaw Davis fra University of
Chicago har en annen teori. Hun sier at zuñi-indianernes språk, religion og dominerende blodtype tyder på japanske aner. Ifølge Yaw Davis utvandret en gruppe buddhistiske munker fra Japan rundt 1350, i jakten på universets sentrum. Letingen endte i New Mexico, der de blandet seg med de innfødte og skapte en hel ny kultur.
Opprinnelse: Usikker – den japanske teorien mangler arkeologiske bevis.

En forsker fra University of Chicago mener at zuñi-indianerne har japanske forfedre.
Amerikansk stamme lignet europeere
Da spanjolene kom til Peru på 1500-tallet, skal de ha blitt forbløffet over å møte en stamme av lyshudete indianere.
Folket ble senere utryddet av sykdommer, og opprinnelsen deres er usikker. Men arkeologer har funnet veggmalerier av store skip i ruinene etter byggverkene deres.
Noen forskere mener det tyder på at de hadde seilt dit fra Europa.
Opprinnelse: Svært usikker

De lyshudete indianerne er utryddet. Bare ruiner av husene står igjen.
Forfulgt folkeslag er ur-japanerne
Aino-folket på øyen Hokkaido nord i Japan ble gjennom store deler av 1900-tallet utsatt for massiv diskriminering, fordi de verken snakket som eller lignet andre japanere.
Aino er lysere i huden og har mer kroppshår enn japanere flest. Derfor kunne ingen forstå hvordan aino hadde havnet i regionen.
Aino har imidlertid ikke innvandret til de japanske øyene i historisk tid. DNA-analyser viser faktisk at anene deres kan spores tilbake til Japans første sivilisasjon, jomon-kulturen.
Aino-folket er med andre ord Japans urbefolkning.
Med tiden ble aino fordrevet til de nordligste øyene. I dag utgjør de ifølge offisielle tall rundt 25 000, men under 100 personer snakker språket flytende.
Opprinnelse: Japan

Aino-folket ble utsatt for diskriminering fordi de ikke lignet andre japanere.
Aleksander den stores barn?
I det østlige Afghanistan er det ikke uvanlig å se blonde barn med blå øyne. Ifølge legenden stammer de fra Aleksander den store, som på 300-tallet f.Kr. underla seg området. DNA-analyser har imidlertid ikke kunnet bekrefte tesen.
Opprinnelse: Usikker

Lyse barn er ikke noe uvanlig syn i det østlige Afghanistan.
Legionærer flyktet muligens til Kina
I utkanten av Gobiørkenen i Kina lever et folkeferd som lenge har forvirret forskere. I motsetning til kinesere flesthar de blå eller grønne øyne, og mange av dem har lyst hår.
I 2010 avslørte en DNA-test årsaken: Folket har kauk-asiske aner. Flere forskere mener at de lyshudete kineserne stammer fra romerske legionærer, som slo seg ned i området før Kristi fødsel.
Forfedrene deres skal angivelig ha deltatt i det romerske nederlaget ved Carrhae i 53 f.Kr., men de måtte flykte mot øst for å unnslippe fienden.
I tillegg til DNA-undersøkelser finner teoriens for-talere støtte i kinesiske kilder.
Krønikeskrivere beretter for eksempel at kineserne i 36 f.Kr. tok en «fiskeskjellignende formasjon» til fange – en mulig referanse til romernes falanks. Dessverre sier kildene ingenting om fangenes skjebne.
Opprinnelse: Sannsynligvis Romerriket

De grønne øynene kan tyde på at denne mannen nedstammer fra romerne som led nederlag ved Carrhae i 53 f.Kr.