Mystiske folkeslag: Hvordan havnet de der?

Blonde afghanere med blå øyne, romerske kinesere og indianere som snakker japansk. Mange folkeslag ser ut til å ha havnet i feil verdensdel, til stor undring i vitenskapelige kretser. Noen av gåtene kan nå løses.

Afrikanere – ikke portugisere

Melungeonene mente selv at de nedstammet fra portugisiske innvandrere, helt til en DNA-analyse i 2012 viste at de hadde afrikanske aner. Nå er spørsmålet hvorfor melungeonene trodde at de var portugisere.

Det mest sannsynlige er at forfedrene deres fant opp historien for å unngå forfølgelser.

Opprinnelse: Afrika

Jack Goins hadde alltid trodd at han var av portugisisk avstamning.

© AP/Polfoto

Teori: Munker dro til Amerika

Zuñi-indianerne skiller seg markant fra resten av Nord-Amerikas urbefolkning. Den største forskjellen er språket, som ikke minner om noe annet tungemål i området.

De fleste forskere mener at det skyldes stammens isolerte levevis. Men Dr. Nancy Yaw Davis fra University of

Chicago har en annen teori. Hun sier at zuñi-indianernes språk, religion og dominerende blodtype tyder på japanske aner. Ifølge Yaw Davis utvandret en gruppe buddhistiske munker fra Japan rundt 1350, i jakten på universets sentrum. Letingen endte i New Mexico, der de blandet seg med de innfødte og skapte en hel ny kultur.

Opprinnelse: Usikker – den japanske teorien mangler arkeologiske bevis.

En forsker fra University of Chicago mener at zuñi-indianerne har japanske forfedre.

© All Over Press/Getty

Amerikansk stamme lignet europeere

Da spanjolene kom til Peru på 1500-tallet, skal de ha blitt forbløffet over å møte en stamme av lyshudete indianere.

Folket ble senere utryddet av sykdommer, og opprinnelsen deres er usikker. Men arkeologer har funnet veggmalerier av store skip i ruinene etter byggverkene deres.

Noen forskere mener det tyder på at de hadde seilt dit fra Europa.

Opprinnelse: Svært usikker

De lyshudete indianerne er utryddet. Bare ruiner av husene står igjen.

© José Porras

Forfulgt folkeslag er ur-japanerne

Aino-folket på øyen Hokkaido nord i Japan ble gjennom store deler av 1900-tallet utsatt for massiv diskriminering, fordi de verken snakket som eller lignet andre japanere.

Aino er lysere i huden og har mer kroppshår enn japanere flest. Derfor kunne ingen forstå hvordan aino hadde havnet i regionen.

Aino har imidlertid ikke innvandret til de japanske øyene i historisk tid. DNA-analyser viser faktisk at anene deres kan spores tilbake til Japans første sivilisasjon, jomon-kulturen.

Aino-folket er med andre ord Japans urbefolkning.

Med tiden ble aino fordrevet til de nordligste øyene. I dag utgjør de ifølge offisielle tall rundt 25 000, men under 100 personer snakker språket flytende.

Opprinnelse: Japan

Aino-folket ble utsatt for diskriminering fordi de ikke lignet andre japanere.

© All Over Press/Getty

Aleksander den stores barn?

I det østlige Afghanistan er det ikke uvanlig å se blonde barn med blå øyne. Ifølge legenden stammer de fra Aleksander den store, som på 300-tallet f.Kr. underla seg området. DNA-analyser har imidlertid ikke kunnet bekrefte tesen.

Opprinnelse: Usikker

Lyse barn er ikke noe uvanlig syn i det østlige Afghanistan.

© Magnum Photos

Legionærer flyktet muligens til Kina

I utkanten av Gobiørkenen i Kina lever et folkeferd som lenge har forvirret forskere. I motsetning til kinesere flesthar de blå eller grønne øyne, og mange av dem har lyst hår.

I 2010 avslørte en DNA-test årsaken: Folket har kauk-asiske aner. Flere forskere mener at de lyshudete kineserne stammer fra romerske legionærer, som slo seg ned i området før Kristi fødsel.

Forfedrene deres skal angivelig ha deltatt i det romerske nederlaget ved Carrhae i 53 f.Kr., men de måtte flykte mot øst for å unnslippe fienden.

I tillegg til DNA-undersøkelser finner teoriens for-talere støtte i kinesiske kilder.

Krønikeskrivere beretter for eksempel at kineserne i 36 f.Kr. tok en «fiskeskjellignende formasjon» til fange – en mulig referanse til romernes falanks. Dessverre sier kildene ingenting om fangenes skjebne.

Opprinnelse: Sannsynligvis Romerriket

De grønne øynene kan tyde på at denne mannen nedstammer fra romerne som led nederlag ved Carrhae i 53 f.Kr.

© Mary Evans/Scanpix & Natalie Behring