Wikimedia Commons & EFE/Martha Lopez & Shutterstock
Maya menneskeofring

16 mystiske offerkniver funnet i Mexico

Mayaene i Mexico utførte menneskeofringer i tusenvis for å blidgjøre gudene sine. Dette understreker funnet av 16 offerkniver – men det er likevel noe med knivene som arkeologene undres over.

Meksikanske arkeologer som graver på den sentrale plassen i den gamle mayabyen Kulubá, har nettopp identifisert en mystisk stein som bærer alle kjennetegnene på at den har fungert som et alter for menneskeofring.

Arkeologenes formodning har blitt styrket av at de også har funnet 16 offerkniver, hvorav bladene på 13 av dem er laget av den vulkanske bergarten obsidian. Sammen avslører gjenstandene tydelig at stedet var rammen for voldsomme blodsutgytelser da byen var en del av mayaenes rike.

Funnet av alteret og det store utvalget av kniver tyder på at mayaene ofret både dyr og mennesker her. Knivene er også laget av et materiale som ikke finnes på Yucatán-halvøya, der Kulubá ligger. Bergarten obsidian må ha blitt hentet langveisfra – for eksempel i Guatemala eller det sentrale Mexico.

Det mest mystiske er imidlertid at en analyse av knivene tyder på at de aldri har vært brukt. Ubrukte offerkniver er en arkeologisk sjeldenhet, og forskerne er i tvil om hva årsaken kan være.

Yppersteprester skar ut hjertet ut av ofrene sine

Forskere ved Mexicos nasjonale institutt for antropologi og historie (INAH) fant de tretten obsidianknivene og tre kniver av flint i mayabyen Kulubá, som har vært et arkeologisk skattkammer i årevis. Her er det blant annet gravd ut flere hus, templer og til og med et palass.

De seneste årenes forskning har understreket hvor viktig en del ofringer – og spesielt menneskeofringer – var i mayaenes kultur og religion. Ofringer av fanger, frivillige og selv barn ble utført av yppersteprester, som ofte brukte offeraltere som det som nettopp er funnet.

Med kniver av flint eller obsidian skar de ut hjertet på de utvalgte og ga dem som offergaver til gudene.

Mayaene ofringskniver

Flintknivene som arkeologene fant under utgravningen.

© EFE/Martha Lopez

Dette nye funnet understreker denne tendensen.

«Når Kulubá har et offeralter, har det generelt vært praktisert menneske- og dyreofringer», forklarer Alfredo Barrera Rubio, forsker ved INAH, til nyhetsbyrået EFE.

Obsidian var mayaenes jern

De 16 knivene som nettopp er funnet, ser imidlertid ikke ut til å ha blitt brukt til å skjære ut hjertet på mennesker og dyr. I stedet mener arkeologene at de faktisk selv kan ha fungert som offergaver til gudene. Det fine håndverket og materialet som ble hentet langveisfra, understreker at mayaene anså knivene som svært verdifulle.

Den svarte bergarten obsidian, også kjent som vulkansk glass, brekker i store, tynne flater når den blir slått på. Ved å behandle flakene fremstilte mayaene våpen og redskaper. Obsidian spilte også en avgjørende rolle i maya-sivilisasjonens kunstneriske, religiøse og daglige liv. Obsidiankniver ble også brukt til årelatinger, en praksis som ikke bare var forbeholdt prestene, men også ser ut til å ha blitt utført av underklassen.

Noen forskere har argumentert for at mayaene, og de andre mesoamerikanske kulturene, aldri lærte å utvinne jern fordi de kunne bruke obsidian til så mye – og at de tilla steinen så stor betydning.

Mayaene ofringskniv

En mayansk ofringskniv i obsidian, slik som den kan ha sett ut på mayaenes tid.

© Shutterstock