Media drum. Farvelagt foto.
Man fiskar med spjut

Amerikas forfulgte folk

Siden Columbus oppdaget Amerika har indianerne stått i fare for å bli helt utryddet. De opprinnelige amerikanerne har gjennom historien måttet kjempe en heroisk kamp for å bevare sin kultur og sine tradisjoner.

Krigerhøvding puster ut

Indianerhøvdingen Red Hawk deltok i det legendariske slaget mot general Custer ved Little Bighorn i 1876. Rundt 30 år senere ble den aldrende høvdingen avbildet av fotografen Edward S. Curtis, som på begynnelsen av 1900-tallet reiste rundt i det vestlige USA for å dokumentere indianernes tradisjoner og levesett.

Dana Keller

North Dakota, USA
1905

Dana Keller

Lydopptak i fjær og frynser

Blackfoot-høvdingen Mountain Chief har iført seg fjærpryd og mokasiner under besøket i lydstudio hos antropologen Frances Densmore ved Smithsonian Institution. Densmore vil ta vare på urbefolkningens kultur for ettertiden, og tar opp sanger og tale på en fonograf. For høvdingen er det viktig å redde blackfoot-stammens språk fra å dø ut.

CORBIS/POLFOTO

Washington (D.C.), USA
1916

CORBIS/POLFOTO

Portrett av en døende kultur

I 1907 slo den amerikanske fotografen Roland Reed seg ned i et indianerreservat for å ta bilder av ojibwa-stammen. I to år tok han hundrevis av bilder, og sammen gir de et enestående innblikk i en kultur som var i ferd med å dø ut. Et av Reeds mest kjente bilder er dette motivet av en indianer som fisker med spyd.

Media drum. Farvelagt foto.

Minnesota, USA
1908

Media drum. Farvelagt foto.

Kledd ut som mormoner

En gruppe nordamerikanske indianere fra Shoshoner-stammen er blitt kledd til et besøk hos fotografen. På 1800-tallet slo 18 000 mormoner seg ned i Utah – og straks ble siviliseringen av de opprinnelige amerikanerne satt ut i livet.

Hulton Archive/Getty Images

Salt Lake City, Utah
1872

Hulton Archive/Getty Images