Midt i Mexico by har arkeologene funnet et godt bevart 600 år gammelt relieff av en kongeørn. Relieffet stammer fra aztekernes hovedstad Tenochtitlan, som lå der Mexicos hovedstad ligger i dag.
Opprinnelig var ørnen en del av steingulvet i en bygning som lå ved foten av Templo Mayor – den store hovedpyramiden i aztekernes hovedstad. Men senere dekket aztekerne til ørnen med et nytt gulv.
“Gulvet er årsaken til at ørnen er så godt bevart i dag. Den ble aldri sett av spanjolene”, forklarer arkeologen Rodolfo Aguilar Tapia fra Mexicos Nasjonalinstitutt for antropologi og historie (INAH) ifølge nett-mediet Live Science.
Lik ble kastet ned fra pyramiden
Ørnens plassering ved foten av Templo Mayor-pyramiden var neppe tilfeldig. Ifølge aztekernes mytologi kastet guden Huitzilopochtli søsteren sin, Coyolxauhqui, ned fra et fjell så hun gikk i stykker.
“Fortellingen ble gjentatt gjennom menneskeofringer på Templo Mayor når ofrenes kropper ble kastet nedover trinnene på pyramiden”, forklarer Caroline Pennock, azteker-historiker ved universitetet i Sheffield, til Live Science.
Ørnen har sannsynligvis hatt en symbolsk tilknytning til ofringene.