Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© National Geographic/Alamy/IBL
Sivilisasjoner - Nordamerikanske indianere

Bygde indianerne i Nord-Amerika byer?

Hadde indianerne i Nord-Amerika bygd byer før europeernes kolonisering av kontinentet?

SVAR Da europeerne nådde Amerika rundt år 1500, var det mektige sivilisasjoner i Sør- og Mellom-Amerika, men få større samfunn nord for dagens Mexico. Én viktig forklaring på dette, var at den nordamerikanske befolkningen hovedsakelig levde som jegere og samlere og derfor ikke bosatte seg i byer.

Som størst på 1100-tallet

Det hadde imidlertid vært byer i Nord-Amerika tidligere. Den jordbruksbaserte såkalte Mississippikulturen var et eksempel på det. Det var få spor av den da europeerne nådde området, men i traktene rundt dagens Saint Louis hadde det tidligere vært en by kjent som Cahokia. Den største jordhaugen her måler 300 x 240 meter og var prydet av en 15 meter høy bygning, noe som vitner om et mektig samfunn. Byen nådde sin største utstrekning på 1100-tallet, da den var et økonomisk og kulturelt senter med ca. 10 000 til 20 000 innbyggere – omtrent samme størrelse som den tidens London.

En eller annen gang før 1300 ble Cahokia forvandlet til en spøkelsesby. Årsaken er ikke kjent, men krig, sykdom, flom og klimaendringer – eller en kombinasjon av dette – har vært nevnt som mulige forklaringer.

Les også:

Nordamerikanske indianere

21 fakta om indianere

14 minutter
tenochtitlan illustration temple
Nordamerikanske indianere

Hvor stor var aztekernes hovedstad?

3 minutter
Nordamerikanske indianere

Når ble en fredspipe røykt?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul