Nazcalinjene er et så populært turistmål at de har blitt plassert på World Monuments Funds liste over truet kulturarv.

© Shutterstock

De gåtefulle Nazcalinjene er kanskje tydet

Flere års forskning har avslørt at mange av formene forestiller ­eksotiske fugler som bare finnes langt fra stedet der linjene er tegnet.

Siden de ble oppdaget av vitenskapen i 1926 har de enorme Nazcalinjene i Peru vært et mysterium ingen har klart å finne ut av.

De opp mot én km lange tegningene i sanden – kalt geoglyffer – ble laget av nazca-indianerne mellom 500 ­f.Kr. og 500 e.Kr. og forestiller primært dyr, men også geometriske former.

Nøyaktig hvilke dyr det var snakk om har det dog ikke vært mulig å klarlegge – før nå.

Var en spesiell form for kolibri

En gruppe japanske forskere under ledelse av zoologisk arkeolog Masaki Eda har undersøkt 16 av geoglyffene som er ment å forestille fugler og sammenlignet dem med nøyaktige gjengivelser av mer enn 2000 forskjellige fuglearter som lever i Peru og omegn i dag.

“Fram til nå har fuglene i disse geoglyffene blitt identifisert basert på generelle betraktninger og enkelttrekk i hver fugl”, forteller Eda.

Forskerne har bl.a. fastslått at én forestilte en eremittkolibri, en liten fugl som lever i Perus nordlige skoger. En annen var en pelikan, som lever nær kysten. Begge disse er fraværende i Perus sørlige ørkenlandskap hvor Nazcalinjene ble laget.

Dyrene levde langt unna

Ifølge den japanske forskergruppa tyder resultatene på at nazca-indianerne ikke var interessert i å avbilde de lokale dyrene, men eksotiske dyr som indianerne støtte på under ekspedisjoner utenfor deres område.

Hvorfor nazca-indianerne overhodet tegnet i sanden er stadig uvisst. Men som Eda understreker:

“Hvis de eksotiske fuglene ikke var viktige for dem, ville de ikke ha laget geoglyffer av dem”.

Linjene kan ha vært ­hjelpemidler for indianernes astronomer.

© Getty Images