Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Indianerstammene satte gjerne opp flere totempæler utenfor husene i landsbyene.

© Getty & Shutterstock
Sivilisasjoner - Nordamerikanske indianere

Hvem reiste totempælene?

De frittstående og ikoniske treskulpturene er et historisk fenomen som pryder den nordamerikanske vestkysten. Men hvilke indianere reiste totempælene og hvorfor?

Det var særlig stammene kwakiutl, haida, tsimshian og tlingit på nordvestkysten av Nord-Amerika som satte opp totempæler.

Området omfatter blant annet provinsen British Columbia i Canada, det sørlige Alaska og øyer utenfor stillehavskysten. Eldre hollywood-filmer gir altså et feilaktig bilde når de viser lignende treskulp­turer hos prærieindianerne i det sentrale Nord-Amerika, for eksempel hos sioux-, comanche- og kiowa-folkene.

Totempælen utviklet seg fra utskårne stolper i gavlen eller hjørnet av indianernes hus til frittstående påler som kunne bli mer enn ti meter høye.

Totempæler ble reist under seremonier

De frittstående skulp­turene er et forholdsvis nytt fenomen, som nådde et høy­de­punkt i perioden 1850 til 1900. Det fulgte gjerne en seremoni med når en trepåle ble reist til ære for avdøde eller levende personer av høy rang.

Dyre- eller fabelfigurer var en type slekts­sym­boler som fortalte om eierens avstamming og ret­tig­heter.

Eksempelvis kunne en bjørnefigur vise at eieren tilhørte bjør­ne­klanen, eller at en stamfar en gang hadde møtt en bjørneånd. Totempælenes figurer viste altså blant annet til skytsånder og mytologiske fortellinger.

Skulptur markerte adopsjon

En berømt totempæl ble på 1800-tallet reist i den kanadiske indianerlandsbyen Masset, da haida-høvdingen Anetlas adopterte en ung jente.

Klikk deg gjennom bildet og bli enda litt klokere på Anetlas totempæl:

Les også:

Nordamerikanske indianere

Bygde indianerne i Nord-Amerika byer?

2 minutter
Nordamerikanske indianere

LYNGUIDE: Sitting Bull

3 minutter
Nordamerikanske indianere

Når ble en fredspipe røykt?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul