Alan Broadfoot/Glasgow Museums and Libraries Collections

Indianere krever å få tilbake suvenirer fra massakre

Gjenstander fra Wounded Knee-massakren i 1890 er dukket opp på et skotsk museum. En skandale, mener lakotastammens talsmann.

I 1890 fant en av USAs verste massakrer sted: Ved Wounded Knee myrdet amerikanske soldater 300 menn, kvinner og barn fra lakotastammen. Under en ferie 102 år senere besøkte en av deres få etterkommere Skottland og fikk sjokk: På Kelvingrove Art Gallery and Museum i Glasgow så han en blodig skjorte fra Wounded Knee.

Museet opplyste at det hadde fått klenodiet av en forhenværende soldat som i 1891 hadde vært på turné i Skottland sammen med Buffalo Bills Wild West Show.

Med hjelp fra indianske organisasjoner klarte turisten i 1999 å få utlevert skjorten til lakotastammen, som i dag lever i sju reservater.

Nå viser det seg imidlertid at museet har flere gjenstander fra massakren i samlingen sin: mokasiner, et halskjede samt en blodig kyse, som soldatene hadde revet av en myrdet baby.

Et krigs-halskjede av hjortehover er blant de omstridte klenodiene som lakotaene krever utlevert.

© Alan Broadfoot/Glasgow Museums and Libraries Collections

Høvdingen raser

«Disse gjenstandene tilhører våre bestefedre og bestemødre. Deres ånder er fortsatt forbundet til dem. Men folk ser bare prestisje og penger i dem. Disse åndelige gjenstandene bør ikke stilles ut noe sted», raser lakotahøvdingen Charles New Holy.

«Vi vil ha disse gjenstandene returnert. Hvorfor ville man kle av barn etter at man hadde drept dem? Vi har rett til våre forfedres eiendeler.»