Et forskerteam offentliggjorde nylig funnet av en intakt steinbeholder fra Titicaca-sjøen i Sør-Amerika.
Etter all sannsynlighet ble den senket i sjøen av inkaer som en offergave – en praksis som er kjent fra spanske opptegnelser fra 1500-tallet som beskriver hvordan inkaene forsøkte å sikre seg gudenes velvilje.
Inne i beholderen, som var forseglet med en steinpropp, fant forskerne to små gjenstander:
En 2,8 cm høy lama-figur formet av et muslingskall og et miniatyr gullarmbånd på 2,5 cm. som minner om dem som medlemmer av inkaenes overklasse gikk med.
Barn og dyr ble ofret til gudene
Lignende ofringer er kjent fra andre steder i Inkariket. Arkeologene tror at gavene ble gitt til gudene som takk når tilværelsen var god.
Forskerne påpeker at beholderen fra Titicaca opprinnelig også kan ha hatt et mer makabert innhold: Blodet fra ofrede småbarn.
Formodningen bygger på en beretning fra augustinermunken Alonso Ramos Gavilán, som levde på 1600-tallet: “Blodet fra barn og dyr ble plassert i steinbeholderne og senket ned i vannet fra rafter ved hjelp av rep”.
Arkeologene anser det for sannsynlig at det kan ha vært blod i beholderen som er funnet, og de regner med at “fremtidige analyser av restinnholdet (i beholderen, red.) vil kunne bekrefte antakelsen”, heter det i deres rapport om funnet.