Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Inka-funn kan skjule blodig hemmelighet

En gammel steinbeholder funnet på bunnen av Titicacasjøen inneholder ofringer til inkaenes guder.

Teddy Seguin, Université libre de Bruxelles & Shutterstock

Et forskerteam offentliggjorde nylig funnet av en intakt steinbeholder fra Titicaca-sjøen i Sør-Amerika.

Etter all sannsynlighet ble den senket i sjøen av inkaer som en offergave – en praksis som er kjent fra spanske opptegnelser fra 1500-tallet som beskriver hvordan inkaene forsøkte å sikre seg gudenes velvilje.

Inne i beholderen, som var forseglet med en steinpropp, fant forskerne to små gjenstander:

En 2,8 cm høy lama-figur formet av et muslingskall og et miniatyr gullarmbånd på 2,5 cm. som minner om dem som medlemmer av inkaenes overklasse gikk med.

Sensasjonelt funn i Titicacasjøen

Inkaene ofret til gudene sine for å holde dem i godt humør. Ofte finner forskerne kun ikke-komplette rester etter disse ofringene, men et forskerteam har gjort et oppsiktsvekkende funn i en sør-amerikansk sjø.

Barn og dyr ble ofret til gudene

Lignende ofringer er kjent fra andre steder i Inkariket. Arkeologene tror at gavene ble gitt til gudene som takk når tilværelsen var god.

Forskerne påpeker at beholderen fra Titicaca opprinnelig også kan ha hatt et mer makabert innhold: Blodet fra ofrede småbarn.

Formodningen bygger på en beretning fra augustinermunken Alonso Ramos Gavilán, som levde på 1600-tallet: “Blodet fra barn og dyr ble plassert i steinbeholderne og senket ned i vannet fra rafter ved hjelp av rep”.

Arkeologene anser det for sannsynlig at det kan ha vært blod i beholderen som er funnet, og de regner med at “fremtidige analyser av restinnholdet (i beholderen, red.) vil kunne bekrefte antakelsen”, heter det i deres rapport om funnet.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul