Aaron Deter-​Wolf

Kalkunbein er verdens eldste tatoverings-dings

Arkeologer har funnet et usedvanlig sett redskaper til å tatovere med. Nordamerikanske indianere brukte dem for 5500 år siden.

I vår tid kan en tur til tatovøren bli en smertefull affære for mange, men det var nok verre i steinalderen. Amerikanske forskere undersøkte noen gamle kalkunbein fra staten Tennessee som arkeologer hittil hadde trodd ble brukt av indianske medisinmenn, men undersøkelser avslørte at de hadde blitt brukt som tatoveringsverktøy.

Redskapene ble fremstilt ved å slipe og skjære i kalkunbein, og restene av fargestoffer på dem har hittil blitt datert til å være et sted mellom 5520 og 3620 år gamle. Hvis dateringen viser seg å være riktig, ble kalkunbeina brukt til å fremstille verdens eldste tatoveringer med.

Hittil har ismannen Ötzi båret de eldste tegnene på at våre forfedre fikk seg tatoveringer. Ötzi levde i Alpene for 5300 til 5100 år siden.

USAs stater, Tennessee (fremhevet)

Kalkunbeina ble funnet i staten Tennessee i 1985.

© Shutterstock

Funnet samlet støv i 36 år

Kalkunbeina ble gravd ut allerede i 1985 og hadde ligget på et museumslager da arkeologen Aaron Deter-Wolf fra Tennessee Division of Archaeology bestemte seg for å se på dem med friske øyne. Han håpet at beina var en del av en såkalt sacred bundle – gjenstander som ga indianernes medisinmenn magiske krefter.

Ved nærmere undersøkelse viste det seg at kalkunbeina var mistenkelig skarpe, og at det var svarte og røde okerfarger på dem.