Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Når ble en fredspipe røykt?

Fredspiper var en stor del av kulturen blant de nordamerikanske indianerne, og den ble brukt til alt fra religiøse seremonier til inngåelse av handelsavtaler.

Bridgeman Images/Shutterstock

I bøker og filmer røyker nordamerikanske indianere ofte en såkalt fredspipe for å stadfeste fredsavtaler. Men i virkeligheten var bruken av fredspiper langt mer avansert, og prærieindianerne røykte piper i mange ulike sammenhenger.

Bruken av fredspiper kunne variere fra område til område, og selv beslektede stammer hadde sine egne pipetradisjoner.

Felles for dem alle var at fredspipen ble røykt for å markere spesielle begivenheter – f.eks. inngåelse av en handelsavtale eller vedtak av en viktig beslutning som hadde betydning for stammen.

Men den mest utbredte bruken av fredspipe fant sted under religiøse seremonier. Her blåste de ut store røykskyer som ifølge indiansk tro ville bringe deres bønner opp til åndene.

Den franske jesuitten Jacques Marquette, som reiste i Nord-Amerika sist på 1600-tallet, ble vitne til at fredspipen hadde en særdeles stor betydning for indianerne.

Ifølge franskmannen viste indianerne så stor respekt og ærefrykt for fredspiper at kriger mellom stammene straks ble avbrutt når en pipe ble brakt til slagmarken.

Som pipens bruk varierte også dens utseende fra stamme til stamme. Noen var korte og enkle, mens andre var overdådig dekorert med bl.a. fjær, pels, perler og utskårne mønstre som hadde en spesiell betydning for stammen.

På samme måte var innholdet som ble røykt også forskjellig. Mens stammene i det østlige Nord-Amerika røykte tobakk, pattet de vestlige stammene på forskjellige urter, bark og blader.

Les også:

Nordamerikanske indianere

Røyking skulle kurere sykdom

2 minutter
Nordamerikanske indianere

Bygde indianerne i Nord-Amerika byer?

2 minutter
Nordamerikanske indianere

Indianere bodde i mexikansk hule for 30.000 år siden

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul