Nytt funn: Indianerne fikk tatoveringer for 2000 år siden

Under utgravninger av en indianerlandsby i 1972 fant arkeologene en liten pinne med to spisser som de betraktet som et underlig stykke søppel. Men nå har en ung forsker kommet frem til at det i virkeligheten er snakk om Nord-Amerikas eldste tatoverings-redskap.

De to kaktuspiggene er ca. én cm lange og bundet fast inni den lille trepinnen med snor laget av blader.

© Robert Hubner, Washinton State University, Andrew Gillreath-Brown

En gjenstand som lå henslengt på _Washinton State University's Museum of Anthropolog_y, har vist seg å være det eldste tatoveringsredskapet som er funnet i Nord­-Amerika.

Redskapet ble opprinnelig oppdaget under en utgravning i det sørøstlige Utah i 1972, men fikk ikke særlig oppmerksomhet fra arkeologene, fordi det lå i en søppelhaug sammen med knokler og matrester.

Liten pinne viste seg å være 2000 år gammel

Da ph.d.-studenten Andrew Gillreath‑Brown mer enn 40 år senere gikk gjennom museets magasiner og fant pinnen med svarte avtrykk på de to spissene, fikk han en mistanke om hva det var.

Redskapet består av en ni cm lang trepinne som er uthult og har to kaktuspigger snøret fast i den ene enden. Ved hjelp av en karbon-14 datering har Andrew Gillreath‑Brown fastslått at redskapet stammer fra rundt 79-130 e.Kr. Dermed er det omkring 1000 år eldre enn lignende redskaper funnet i New Mexico og Arizona.

Kolonistene mente tatoveringer var barbariske

Oppdagelsen gir en ny forståelse av hvordan den opprinnelige befolkningen brukte tatoveringer. Emnet er sterkt underbelyst på grunn av manglende funn, og fordi kolonistene så skikken som barbarisk og forsøkte å undertrykke den.

“Tatoveringer hos forhistoriske folk i Sørvest-Amerika er det ikke snakket mye om. Det fantes ganske enkelt ikke noe bevis for at de gjorde det”, fastslår Gillreath-Brown.