Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De to kaktuspiggene er ca. én cm lange og bundet fast inni den lille trepinnen med snor laget av blader.

© Robert Hubner, Washinton State University, Andrew Gillreath-Brown
Sivilisasjoner - Nordamerikanske indianere

Nytt funn: Indianerne fikk tatoveringer for 2000 år siden

Under utgravninger av en indianerlandsby i 1972 fant arkeologene en liten pinne med to spisser som de betraktet som et underlig stykke søppel. Men nå har en ung forsker kommet frem til at det i virkeligheten er snakk om Nord-Amerikas eldste tatoverings-redskap.

En gjenstand som lå henslengt på _Washinton State University's Museum of Anthropolog_y, har vist seg å være det eldste tatoveringsredskapet som er funnet i Nord­-Amerika.

Redskapet ble opprinnelig oppdaget under en utgravning i det sørøstlige Utah i 1972, men fikk ikke særlig oppmerksomhet fra arkeologene, fordi det lå i en søppelhaug sammen med knokler og matrester.

Liten pinne viste seg å være 2000 år gammel

Da ph.d.-studenten Andrew Gillreath‑Brown mer enn 40 år senere gikk gjennom museets magasiner og fant pinnen med svarte avtrykk på de to spissene, fikk han en mistanke om hva det var.

Redskapet består av en ni cm lang trepinne som er uthult og har to kaktuspigger snøret fast i den ene enden. Ved hjelp av en karbon-14 datering har Andrew Gillreath‑Brown fastslått at redskapet stammer fra rundt 79-130 e.Kr. Dermed er det omkring 1000 år eldre enn lignende redskaper funnet i New Mexico og Arizona.

Kolonistene mente tatoveringer var barbariske

Oppdagelsen gir en ny forståelse av hvordan den opprinnelige befolkningen brukte tatoveringer. Emnet er sterkt underbelyst på grunn av manglende funn, og fordi kolonistene så skikken som barbarisk og forsøkte å undertrykke den.

“Tatoveringer hos forhistoriske folk i Sørvest-Amerika er det ikke snakket mye om. Det fantes ganske enkelt ikke noe bevis for at de gjorde det”, fastslår Gillreath-Brown.

Les også:

Nordamerikanske indianere

Røyking skulle kurere sykdom

2 minutter
Nordamerikanske indianere

Indianere: Få Sør- og Nord-Amerikas fascinerende historie

0 minutter
Nordamerikanske indianere

Inkaene ofret barn

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul