Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den ene leirkrukken er dekorert med en bevinget slange – gud for underverdenen i indianerkulturen ved Moundville.

Sivilisasjoner - Nordamerikanske indianere

Stjålne indianerkrukker levert tilbake etter 38 år

Etter flere tiår uten et fnugg av spor har det kommet et gjennombrudd i saken om et av tidenes største tyverier av indianske gjenstander.

Etter å ha blitt stjålet for 39 år siden, er tre sjeldne indianske leirkrukker på mystisk vis levert tilbake.

I 1980 brøt tyver seg inn i lageret tilhørende en arkeologisk utgravning i Moundville, Alabama, og forsvant med 264 indianske gjenstander, en femtedel av alt som var funnet under utgravningen. Gjenstandene belyste håndverk og kultur som gikk 800 år tilbake.

Arkeologer gikk sammen om finnerlønn

På tross av en omfattende FBI-undersøkelse var tyvene umulige å finne og saken ble henlagt i slutten av 1980-årene. Men i 2018 samlet en organisasjon av arkeologer seg for å skape ny oppmerksomhet rundt saken. De utlovet sågar en belønning på 135 000 kroner for informasjon som ville føre til et gjennombrudd.

Fordi gjenstandene i dag er verdt flere millioner, forventet ikke arkeologene noe. Men ut av det blå ble tre leir­krukker plutselig levert tilbake, og de anonyme hjelperne ville ikke engang ha belønning.

Krukkene er i perfekt stand

Krukkene ble brukt til religiøse seremonier og er fortsatt i perfekt stand, på tross av at de har vært borte i 39 år. De opprinnelige ­etikettene fra utgravningen i 1980 satt til og med på dem ennå.

“Vi trodde alle at vi ville gå i graven uten at noe som helst ville dukke opp fra tyveriet. Dette er noe av det beste som har skjedd i min arkeologiske karriere”, uttaler Jim Knight fra Alabama Museum of Natural History.

Les også:

Våpen

Har nunchakoer vært brukt i krig?

2 minutter
Teknikk

Få en smart Nordic mini aircondition

2 minutter
Teknikk

SOMMERTILBUD: Vi er i gavehumør – bare se her

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul