Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Norsk samler kan miste Babels tårn

Irak krever 100 oldtidstekster i retur fra norsk samler. Politiet etterforsker nå hvordan verdens eneste tegning av Bibelens Babels tårn har havnet i Norge.

Økokrim

Nylig ble to amerikanske museer tvunget til å levere flere tusen stjålne antikviteter tilbake til deres opprinnelsesland. Nå kan en norsk samler ved navn Martin Schøyen ende i samme situasjon.

Norsk politi har nemlig beslaglagt en del av 81-åringens samling av gamle tavler med kileskrift fra Mesopotamia. Politiet mistenker at ca. 100 av dem ikke er blitt anskaffet på lovlig vis.

Samlingen omfatter bl.a. en enestående tavle som viser hvordan det berømte Babels tårn har sett ut.

“Det spesielle ved denne steintavlen – hvis den viser seg å være ekte – er at den ifølge ekspertene forsvant fra offentligheten allerede i oldtiden. Inntil den på 1990-tallet dukket opp hos en samler på Østlandet, har ingen fagmiljøer hatt kjennskap til hvor tavlen har befunnet seg”, uttaler professor emeritus ved NLA Høgskolen, Torleif Elgvin.

Ifølge en teori bygger Bibelens historie om Babels tårn på en 91 m høy ziggurat som ble oppført i Babylon omkring år 1500-1000 f.Kr.

© Pieter Bruegel den Ældre

Eier mener at samlingen er lovlig

Martin Schøyen er uenig i at de 100 skriftene er anskaffet ulovlig i Irak i den kaotiske perioden etter USAs invasjon i 2003. Han påpeker at flere av gjenstandene stammer fra samlinger som ble etablert allerede i mellomkrigsårene.

Nå skal norske eksperter i gang med å undersøke hver enkelt av de 100 skriftene for å fastslå om de er anskaffet på lovlig vis, eller om de må leveres tilbake til opprinnelseslandet.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul