Nytt funn: Aztekerne spilte blodig ballspill

I dag er aztekerne særlig kjent for sine drabelige ritualer. Nå har nok en blodig levning fra storhetstiden deres dukket opp i Mexico City.

Arkeolog Raul Barrera fra National Institute of Anthropology and History i Mexico står her foran det som er igjen av aztekernes balløkke.

© AP Photo / Marco Ugarte / Ritzau

Da et jordskjelv rammet Mexico i 1985, gikk det blant annet utover et hotell i den sentrale delen av Mexico City.

Og midt i ruinene dukket en makaber overraskelse opp fra fortiden.

For det som i begynnelsen bare så ut til å være restene av et gigantisk aztekertempel under det ødelagte hotellet, har nå - etter mange års utgravninger - vist seg også å inneholde en ballbane og nakkevirvler fra 32 mennesker.

Menneskeofringer var en del av spillet

Ballbanen var opprinnelig 50 meter lang og ble bygd sammen med det tilhørende tempelet under azteker-keiseren Ahuizotl, som regjerte fra 1486-1502.

Flere historiske kilder beskriver aztekernes blodige ballspill som ble spilt på banen, og derfor vet arkeologene at deltakerne bare kunne bruke hoftene til å holde ballen i luften, og at menneskeofringer spilte en helt sentral rolle. Det forteller arkeolog Raul Barrera til Reuters:

"Nakkevirvlene kommer uten tvil fra mennesker som ble ofret som en del av spillet - eller som ble halshogd etterpå."

Men hva spillets øvrige regler gikk ut på, vet man ennå ikke.

LES MER: Spanjolene knuste aztekernes hovedstad

Hernán Cortés på tilskuerbenken

Den spanske erobreren Hernán Cortés skulle etter sigende ha sett spillet med egne øyne i 1528, da han ble invitert av den siste azteker-keiseren, Montezuma - kanskje på nettopp den banen som har dukket opp under det meksikanske hotellet.

Både ballbanen og tempelet vil snart bli åpnet for offentligheten.