1900 år gammel kaserne funnet i Roma

Under arbeidet med å grave ut en ny metrolinje under Roma, kom arbeidere over en kaserne fra keisertidens romerrike. En av brakkene består av 39 rom i forbløffende god stand. Arkeologer har også funnet en grav med 13 skjeletter.

Romersk kaserne

Kasernen består av små, vakkert dekorerte rom. Den romerske keiserens livgarde bodde fint.

© AP

"Funnet er eksepsjonelt – ikke bare fordi det er i god stand, men også fordi vi tidligere har funnet fire brakker i denne delen av byen, så nå kan vi konkludere at det var en militær bydel," forteller en begeistret Rossella Rea fra Italias kulturdepartement.

Kasernen ligger 1 km sørøst for Colosseum og består av 39 rom på 4 x 4 meter hver. Alle har utgang til en bred 100 meter lang gang. Offiserenes rom er rikt dekorert med mosaikker på gulvene og freskoer på veggene.

Keiserens pretorianere bodde i brakken

Stempler på veggens mursteiner viser at bygningen er oppført et sted mellom år 123 og år 136 e.Kr. og har trolig huset deler av keiserens livgarde, de såkalte pretorianerne. Hæren hadde nemlig forbud mot å oppholde seg i Roma – bare keiserens livgarde fikk bo innenfor hovedstadens murer og marsjere bevæpnet gjennom gatene.

De 13 skjelettene av voksne menn som arkeologene også har funnet ved brakken er derfor trolig pretorianere som døde mens de var i gang med oppfylle den 16 år lange kontrakten de skrev under på da de ble tatt opp i korpset.

Romas metropassasjerer får gratis adgang

Arkeologene har allerede slått fast at kasernen umulig kan fjernes, så metroselskapet har i stedet tenkt å bygge metrostasjonen rundt den slik at passasjerene en gang i fremtiden kan nyte synet av pretorianerbrakkene når de ankommer Amba Aradam-stasjonen.