2000 år gamle romerske brev funnet i enestående tilstand

Private korrespondanser, bursdagsinvitasjoner og lister med kallenavn som romerne ga den engelske befolkningen, gir arkeologene et eksepsjonelt innblikk i romernes tilstedeværelse i Storbritannia.

Man kan stadig lese blekkskriften på de 2000 år gamle trebitene.

© The Vindolanda Trust

Det burde ikke vært mulig:

2000 år gamle brev, skrevet med blekk på papirtynne trestykker som fortsatt kan leses i dag uten bruk av avansert teknologi.

Ikke desto mindre er det situasjonen i det nordøstlige England, der arkeologer har funnet en stor samling brev ved det tidligere romerske fortet Vindolanda.

Enestående tilstand

Brevene inneholder blant annet bursdagsinvitasjoner og lister med økenavn som romerne ga den engelske befolkningen.

I nesten 2000 år har brevene ligget i et lag av organisk avfall som utgjorde fortets fundament. Og det er ifølge forskerne grunnen til den enestående tilstanden.

Laget er nemlig oksygenfritt, og det anaerobe miljøet har gjort det umulig å leve for bakterier som ellers ville brutt ned de tynne trestykkene.

Ba om permisjon og øl

Siden 1970-årene har arkeologer undersøkt Vindolanda, og én gang tidligere har man funnet en samling brev i lignende stand.

"Men jeg hadde aldri trodd at vi skulle gjøre et så spektakulært funn igjen," sier Andrew Birly, som leder utgravingen.

I de nyfunne brevene ber en mann ved navn Masclus om commeatus - den latinske betegnelse for permisjon.

Hans navn inngikk også i det tidligere funnet av godt bevarte brev der han var utstasjonert et stykke fra Vindolanda og ba sin øverstkommanderende om å sende øl.

"Hvis ikke vi får øl, kan jeg ikke garantere for mine menn", skrev han.

Samlingen av brev skal nå studeres nærmere slik at arkeologene kan finne ut mer om romernes tilstedeværelse i Storbritannia.