Shutterstock

6 grunner til at romerne erobret verden

I løpet av 500 år vokste romernes rike seg stort. Fra å være en blant mange italienske bystater, ble Roma herre over et imperium som strakte seg fra Skottland til Syria og Nord-Afrika. Hemmeligheten bak suksessen var en blanding av militær styrke, uovertruffen byggekunst og overraskende stor respekt for andre kulturer.

1. Romas hær fornyet seg

Etter et nederlag i år 107 f.Kr. mot germanerne reformerte general Gaius Marius hæren, og romerne gikk fra seier til seier. Marius standardiserte legionær- enes trening og opphevet regelen om at soldater måtte være jordeiere som betalte for eget våpen og utstyr.

Med titusenvis av fattige romere å ta av, bygde riket verdens største profesjonelle hær, som i tillegg ble stadig bedre ved å ta i bruk fiendens beste ideer.

Hver legion hadde sin egen aquila (ørn) som «logo».

© Cleveland Museum of Art

2. Nye undersåtter ble en del av familien

For de fleste erobrede kulturer betydde innlemmelse i Romerriket forbedret levestandard. Med tiden kunne innbyggerne dessuten nyte godt av samme beskyttelse og få de samme rettighetene som romerne selv.

Romerne forsto viktigheten av å respektere de lokale kulturene, fordi en fredelig provins sjelden gjør opprør, og dessuten betaler mer i skatt. Over flere århundrer ble riket dermed en smeltedig elder selv keiserne kom fra alle deler av imperiet: Claudius 2. kom for eksempel fra Illyria på Balkan.

Erobrede land adopterte raskt romersk kultur.

© AKG Images

3. Imponerende byggverk skapte fundamentet

Romerriket er mer enn noe annet historisk imperium synonymt med store byggverk, og mange av romernes bygg har stått i to årtusener, takket være et enkelt, men avgjørende element: buen.

Romerne oppfant ikke buen, men var de første som for alvor forsto å utnytte dens kraft til å reise storslåtte bygninger, broer og akvedukter.

Ved å benytte en flatere konstruksjon enn tidligere sivilisasjoner, skapte romerne en såkalt segmental bue, som – plassert i bestemte intervaller – fordelte vekten jevnt og hindret enorme byggverk som Colosseum i å rase sammen.

4. Staller bandt riket sammen

Romerne hadde et lynraskt – etter datidens standard – kommunikasjonssystem av ryttere. Med 20-30 kilometers avstand lå skysstasjoner der budbringeren kunne få en uthvilt hest og et måltid. Viktige beskjeder kunne bringes frem med en fart på 100 kilometer om dagen.

5. Middelhavet var nøkkelen til økonomisk vekst

Mange forbinder romerne med krig på landjorden, men de rådde over en stor flåte og var også dyktige til å kjempe på havet. Etter mange års sjøkrig mot blant annet makedonske pirater og stormakten Kartago i Nord-Afrika, fikk romerne kontroll over Middelhavet, som de døpte Mare Nostrum – vårt hav.

Dermed hersket Romerriket over mange blomstrende handelsbyer, og fikk del i deres enorme inntekter. Disse rikdommene ble en viktig forutsetning for Romerrikets vekst.

I store galeier erobret Roma Middelhavet.

© Getty Images

6. Veiene nådde jorden rundt

Når hæren hadde erobret nytt land, anla ingeniørene straks nye veier slik at soldater kunne nå raskt frem og slå ned eventuelle opprør.

Veiene ble anlagt med en blanding av jord, grus og stein, og var høyest på midten slik at regnvann enkelt kunne renne vekk. Romerne bygde solid, og mange av veiene deres fins ennå. I alt anla de 372 hovedveier med en samlet lengde på over 85 000 kilometer. Det er nok til å nå to ganger rundt jorden.