LWL/C. Hentzelt
Haltern, romersk forlegning, tempel

Arkeologer finner den første romerske militærleiren med kulttempler

Ingen romersk militærleir inneholder romerske templer. Det har arkeologene trodd i mer enn 100 år, men et nytt funn i en enorm leir med plass til 5000 soldater snur denne oppfatningen på hodet.

Det er over 100 år siden arkeologer oppdaget en romersk militærleir i Haltern i det vestlige Tyskland.

Siden den gang har forskerne utforsket leiren så godt at museumsfolk har kunnet dokumentere leirlivet slik det var for 2000 år siden, da leiren ble etablert under keiser Augustus.

Men til tross for mange års grundige undersøkelser overrasker leiren fortsatt. Nylig fant arkeologene noe de aldri hadde sett før - det var blitt bygget religiøse templer i leiren.

Av de to bygningene som en gang utgjorde templene, er det bare leirefundamentene som står igjen.

Fundamentene har tidligere blitt avdekket av arkeologer, som feilaktig antok at bygningene ble brukt som schola - møterom.

De nye undersøkelsene viser imidlertid at bygningene var konstruert etter samme mønster som søyletemplene som prydet romerske byer.

Og ikke bare det. Mellom de to templene fant arkeologene en offergrav, som sannsynligvis ble brukt til dyreofringer.

Funn kaster nytt lys over gudedyrkelse

Funnet har vakt oppsikt, ettersom det er første gang arkeologer har avdekket rester av et kultsted i en romersk leir.

Dessverre vet arkeologene ikke hvilken guddom templene var knyttet til. Det er lett å tenke seg at det var Mithras-kulten, som var mest populær blant de romerske soldatene. Historikerne er imidlertid enige om at soldatkulten først skjøt fart fra rundt år 80 e.Kr.

Arkeologene mener at den romerske leiren i Haltern ble forlatt rundt år 16 e.Kr. Noen få år etter at romerne, deriblant en legion fra denne leiren, led et stort nederlag mot tyskerne under Varus-slaget i år 9 e.Kr.

"De romerske soldatenes tro har så langt spilt en mindre rolle i arbeidet vårt. Men i løpet av de neste månedene vil vi undersøke mysteriet bak dette spesielle funnet", sier dr. Barbara Rüschoff-Parzinger, leder for kulturavdelingen i det regionale forbundet Landwirtschaftsverbands Westfalen-Lippe (LWL).

Haltern, romersk forlegning, tempel

Tempelets fundamenter er synlige som misfarginger i grunnen.

© LWL/C. Hentzelt