De foreløpige rekonstruksjonene viser at teateret var 42 meter langt og 38 meter bredt.

Arkeologer finner keiserlig amfiteater

I den antikke havnebyen Portus i Italia har britiske arkeologer gravd ut et amfiteater som kan ha fungert som keiserens private arena.

Portus er best kjent for å ha vært et av det antikke Romas viktigste handelssenter. Et nytt funn viser at havnebyen – som ligger 35 kilometer fra Roma – ikke bare huset slaver og arbeidere.

De britiske arkeologene har holdt på med utgravningene i Portus i omtrent to år.

I havneområdet har britiske arkeologer funnet et amfiteater med plass til over 2000 tilskuere. Teateret ligger innenfor restene av et stort palass fra 2. århundre e.Kr., og de overdådige utsmykningene med søyleganger og eksklusive byggematerialer tyder på at det var forbeholdt Romas absolutte elite – muligens selveste keiseren.

«Det er svært uvanlig å finne byggverk med keiserlig arkitektur så nær en havn», forklarer utgravningsleder Simon Keay, og legger til at havneområder vanligvis var forbeholdt hardt arbeid – ikke underholdning.

Amfiteateret er 42 meter langt og 38 meter bredt og vesentlig mindre enn Colosseum i Roma. 

Arenaen har sannsynligvis blitt brukt til gladiatorkamper eller mindre sjøslag. Tidligere har arkeologene funnet blant annet en 90 meter lang kanal i Portus, samt statuer og andre gjenstander.

Simon Keay er overbevist om at havneområdet fortsatt skjuler mange hemmeligheter: «Vi kan fremdeles finne ut mye om hvordan denne keiserlige havnen forsynte Roma, og hvilken rolle den har spilt i den generelle økonomiske utviklingen rundt Middelhavet i
romertiden».

Kanskje du er interessert i