Bremen Kulturressort & Shutterstock
Romerske sølvmynter i sandkasse

Åtteåring finner romersk sølvmynt i skolens sandkasse

En gutt i Nord-Tyskland har funnet en sjelden mynt fra Romerriket, selv om han bor i et område som aldri var under romersk styre.

De fleste barn jakter på gull og skatter når de graver i sandkassen.

Men for åtte år gamle Bjarne ble leken plutselig virkelighet da han lekte i sandkassen på barneskolen sin i Tyskland i august 2022.

Gutten gravde opp en 1800 år gammel sølvmynt som stammer fra Romerriket.

Da Bjarne viste frem skatten hjemme, skyndte foreldrene hans seg å kontakte myndighetene i den nordtyske byen Bremen.

Ifølge arkeologenes undersøkelser er mynten en romersk denar, som ble preget under filosofkeiseren Marcus Aurelius' regjeringstid fra 161 til 180 e.Kr. - den siste romerske herskeren, som sikret Pax Romana eller "romerfreden".

Høy inflasjon resulterte i dårligere sølv

Den nyoppdagede mynten veier 2,4 gram og er tydelig slitt.

Denaren ble preget i en tid da romerne reduserte sølvinnholdet i valutaen for å bekjempe høy inflasjon, forklarer Uta Halle, statsarkeolog og professor ved universitetet i Bremen, i en pressemelding.

Begge sider av gammel romersk sølvmynt

Sølvmynten er en såkalt denar og ble preget under keiser Marcus Aurelius' regjeringstid fra 161 til 180 e.Kr.

© Bremen Kulturressort

Hun kaller funnet "noe helt spesielt", ettersom det er ekstremt sjeldent at romerske denarer blir funnet i området rundt Bremen, som ligger i delstaten med samme navn.

Området var aldri under romersk herredømme, men det var hjemsted for den germanske stammen chaukerne, som ofte handlet med [Romerriket] (https://historienet.no/sivilisasjoner/romerriket/21-grunnleggende-fakta-om-romerriket).

Sølvmynten kan ha havnet på nordtysk jord etter å ha blitt utvekslet i en handel for nesten to årtusener siden.

Den åtte år gamle skolegutten, som nå med god samvittighet kan skrive amatørarkeolog på CV-en, får ikke lov til å beholde funnet sitt, da det ifølge loven tilhører staten.

Men statsarkeologene roser Bjarne for hans "årvåkenhet og nysgjerrighet" og lover i pressemeldingen å gi ham to arkeologibøker som belønning som finnerlønn.

Halle håper at denaren vil få en plass på Focke-museet i Bremen, der hun leder avdelingen for antikken.