De fleste barn jakter på gull og skatter når de graver i sandkassen.
Men for åtte år gamle Bjarne ble leken plutselig virkelighet da han lekte i sandkassen på barneskolen sin i Tyskland i august 2022.
Gutten gravde opp en 1800 år gammel sølvmynt som stammer fra Romerriket.
Da Bjarne viste frem skatten hjemme, skyndte foreldrene hans seg å kontakte myndighetene i den nordtyske byen Bremen.
Ifølge arkeologenes undersøkelser er mynten en romersk denar, som ble preget under filosofkeiseren Marcus Aurelius' regjeringstid fra 161 til 180 e.Kr. - den siste romerske herskeren, som sikret Pax Romana eller "romerfreden".
Høy inflasjon resulterte i dårligere sølv
Den nyoppdagede mynten veier 2,4 gram og er tydelig slitt.
Denaren ble preget i en tid da romerne reduserte sølvinnholdet i valutaen for å bekjempe høy inflasjon, forklarer Uta Halle, statsarkeolog og professor ved universitetet i Bremen, i en pressemelding.

Sølvmynten er en såkalt denar og ble preget under keiser Marcus Aurelius' regjeringstid fra 161 til 180 e.Kr.
Hun kaller funnet "noe helt spesielt", ettersom det er ekstremt sjeldent at romerske denarer blir funnet i området rundt Bremen, som ligger i delstaten med samme navn.
Området var aldri under romersk herredømme, men det var hjemsted for den germanske stammen chaukerne, som ofte handlet med [Romerriket] (https://historienet.no/sivilisasjoner/romerriket/21-grunnleggende-fakta-om-romerriket).
Sølvmynten kan ha havnet på nordtysk jord etter å ha blitt utvekslet i en handel for nesten to årtusener siden.
Den åtte år gamle skolegutten, som nå med god samvittighet kan skrive amatørarkeolog på CV-en, får ikke lov til å beholde funnet sitt, da det ifølge loven tilhører staten.
Men statsarkeologene roser Bjarne for hans "årvåkenhet og nysgjerrighet" og lover i pressemeldingen å gi ham to arkeologibøker som belønning som finnerlønn.
Halle håper at denaren vil få en plass på Focke-museet i Bremen, der hun leder avdelingen for antikken.