Parco archeologico di Pompei

Avansert romersk vanntank sjokkerer arkeologene

Vanntanken ble begravd av et vulkanutbrudd for over 1900 år siden, men ligner en moderne VVS-installasjon. Dessverre var den av bly!

Under utgravninger støter arkeologer ofte på vannrør. Men det er sjelden at vannrøret er nesten 2000 år gammelt og i perfekt stand.

I den lille romerske byen Stabiae ved Napolibukten har arkeologene gjort nettopp et slikt funn av en VVS-installasjon fra Romerriket. Stabiae ble akkurat som Pompeii og Herculaneum begravd av aske fra vulkanen Vesuvs enorme utbrudd i år 79 e.Kr.

Og den glovarme asken ble etter hvert til en steinhard masse som har beskyttet ruinene i nesten 1944 år.

I en av Stabiaes romerske villaer, som har fått navnet Villa Arianna, har arkeologene funnet en tank av bly som rennende vann fra byens vannforsyning ble samlet opp fra. Fra tanken kunne vannet fordeles til husets mange rom.

Villa Arianna er en typisk romersk praktvilla oppført kort før Kristi fødsel. Luksusboligen dekket et areal på 2500 kvadratmeter.

© Jo Caren Majer

Tanken var til og med utstyrt med stoppekraner i stil med dem som brukes i vannforsyning i dag.

«En tank som denne med dens stoppekraner kan virke helt moderne», forklarer Gabriel Zuchtriegel fra Pompeii-parkens arkeologiske avdeling.

Romas rike bodde luksuriøst

I Stabiae, som ligger 7 km sør for Pompeii, hadde romerske rikfolk sine feriehus, som de reiste ned til når sommerens kvelende hete senket seg over Roma.

Selv om eieren bare brukte boligen en del av året, ble det ikke spart på noe. Heller ikke når det gjaldt vannforsyningen.