Romerne var stolt av sine mange lover som ble diskutert og vedtatt i det såkalte senatet.

© Bridgeman

Bisarre lover styrte livet i Roma

Oldtidens romere så med stolthet på sine lover og sitt rettsvesen, som var et klart bevis på at de var høyt hevet over barbarene. Men sett med nåtidens øyne framstår lovene en smule usivilisert - mildt sagt.

14. august 2019

Fedre kunne selge sine barn tre ganger

De tolv tavlers lov var grunnlaget for den eldste romerretten og ble utarbeidet ca. 450 f.Kr. Loven forklarte bl.a. hvordan eierforhold skulle reguleres.

  • Hvis en romersk mann var i besittelse av noe i ett år, ble det automatisk hans eiendom.
  • En kvinne som ikke ønsket å bli sin manns eiendom og miste sine rettigheter måtte derfor forlate hans hjem minst tre netter i året.
  • Barn ble betraktet som farens eiendom, og det var tillatt å selge sitt barn som slave i en tidsbegrenset periode – dog kun tre ganger, ellers kunne faren miste foreldremyndigheten.
  • Tyverier som ble begått om natten skulle straffes hardere enn tyverier begått i dagslys.
  • En mann som brekte en knokkel på en annen mann ble pålagt å betale en bot på 300 romerske pund. Hvis den skadde var en slave, ble boten halvert.

Hvis du også vil vite hvorfor hermafroditter skulle puttes i kasser, og hvorfor kvinner ikke måtte gå i pene klær, så kan du bestille neste utgave av HISTORIE her.

I bladet har vi nemlig satt av fire sider til romernes mest vanvittige lover. 

Lovens begynnelse: De tolv tavlers lov ble opprinnelig skrevet på 12 bronse­tavler og offentliggjort på forsamlingsplassen ved Forum Romanum. Lovsamlingen regulerte sosiale og familiære relasjoner.

© Johann Nicolaus Funck & Shutterstock

Fedme utelukket soldater fra hæren

Romerne elsket mat, og blant overklassen skortet det ikke på delikatesser som østers, ål og kråkeboller under måltidene. De overdådige bankettene ble imidlertid betraktet som dekadente, og lover ble innført for å begrense dem.

Eksempelvis ble de romerske sensorene bemyndiget til å bestemme hvor mange penger borgerne kunne bruke på f.eks. flesk hvert år. Matmonser som brukte mange penger på nettopp flesk ble dessuten betegnet som æreløse. Sensorene kunne i tillegg utelukke overvektige folk fra hæren.

Flertallet av romerne var fattige og hadde ikke råd til å fråtse i kjøtt og andre lekkerbiskener. For dem besto den daglige kosten primært av brød, grøt og kokte grønnsaker.

Tegn et abonnement på HISTORIE nå og få mange flere bisarre romerske lover. Vi har satt sammen en velkomstpakke hvor du får et helt spesielt digitalt bilag om Middelalderens mystiske overtro levert direkte til din in-box. 

Som ny HISTORIE-abonnent får du:

  • 3 numre av HISTORIE - Nordens beste historieblad
  • Et spennende digitalt spesialnummer om middelalderens mystiske overtro
  • En smart Nordic Steamer så du slipper krøllete skjorter 
  • Fri tilgang til HISTORIEs digitale arkiv – hvor du kan lese de siste 12 numrene av bladet

Kanskje du er interessert i