The Vindolanda Trust

Brite finner 1700 år gammel romersk fornærmelse

Romerne elsket å håne dem de var sure på. En utstasjonert legionær gikk imidlertid et skritt lenger. Han sørget for å håne en idiot for evig og alltid.

Fort Vindolanda ligger noen kilometer sør for Hadrians mur på grensen mellom England og Skottland. I årevis har arkeologer gravd ut den romerske festningen, og nylig fant en frivillig hjelper noe uvanlig:

«Jeg hadde fjernet mye jord hele uken, og for å være ærlig hadde denne store steinen vært i veien hele tiden. Jeg ble glad da jeg ble fortalt at jeg kunne fjerne den. Da jeg snudde den, ble jeg forbløffet. Jeg kunne se tydelige bokstaver», forklarer Dylan Herbert.

Etter å ha fjernet gjørme fra steinen kunne den meislede inskripsjonen «SECVNDINVS CACOR» leses. Det kan oversettes til «Secundinus idioten» eller «Idioten Secundinus». Som en ekstra hån hadde forfatteren også dekorert steinen med bildet av en penis.

Fra år 85 til 370 e.Kr. voktet fortet Vindolanda over forsyningsruten til Hadrians mur, som holdt skotske krigere ute av den romerske provinsen Britannia.

© Francis

Alle skulle se hatsk beskjed

I antikken sjikanerte romerne jevnlig andre med hurtig malt graffiti, men beskjeden til Secundinus skiller seg ut ved å være meislet i stein. Den sinte romeren sørget for at graffitien hans ikke så lett kunne fjernes igjen.

«Personen bak har sannsynligvis hatt noe viktig utestående med Secundinus – og vært modig nok til å kunngjøre tankene sine offentlig på en stein. Jeg er ikke i tvil om at Secundinus nok har vært mindre fornøyd med å se dette når han kom forbi stedet for 1700 år siden», forklarer dr. Andrew Birley, som leder utgravningen av Vindolanda.