Senatorene i Roma fryktet at Cæsar planla å la seg utrope til konge og avskaffe republikken. At Cæsar oppførte seg arrogant og bl.a. avskjediget to plebeiertribuner (folkevalgte politikere), styrket denne frykten.
Derfor gikk en gruppe på 60 sammensvorne senatorer til aksjon. Under et senatsmøte den 15. mars 44 f.Kr. stakk de ned Cæsar. Blant konspiratørene var Marcus Junius Brutus, sønn av diktatorens elskerinne.
“Også du, Brutus?” skal Cæsar utbrutt før sin død.
KONKLUSJON: Cæsars berømte siste ord stammer fra teaterverdenen
Tanken om at Cæsar skulle ha uttalt de berømte ordene “Et tu, Brute?”, stammer fra antikken. Men datidens forfattere gjorde det ganske klart at de utelukkende gjenga et rykte som de selv ikke trodde på.
Den latinske versjonen av sitatet er dessuten en senere konstruksjon. I kildene fra antikken sies det uttrykkelig at Cæsar – ifølge ryktene – uttalte de berømte ordene på gresk, et språk som de fleste lærde romere behersket.
Cæsars siste ord dukker første gang opp på latin over 1500 år senere – som en replikk i tragedien “Caesar Interfectus” fra 1582. Manuskriptet har gått tapt, men setningen finnes også i Shakespeares skuespill om Julius Cæsar fra 1599.
Når det kommer til stykket, finnes det ikke bevis for at virkelighetens Julius Cæsar henvendte seg direkte til Brutus, og selv om han gjorde det, har det vært på gresk.
MYTEKNUSERNES DOM: Cæsar sa ikke “Et tu, Brute?”