Cæsars slagmark funnet
Forskere kan nå datere flere nederlandske oldtidsfunn til Cæsars blodige slag mot germanske stammer.

I løpet av de siste tre tiårene har arkeologer gravd ut skjeletter, spydhoder, sverd og en hjelm ved Waal-elva. Nå har forskere datert gjenstandene til Cæsars tid.
Slagmark lokalisert i Nederland
Stedet der Julius Cæsar i 55 f.Kr. massakrerte to germanske stammer, er nå påvist. Ifølge forskere ved Det frie universitet i Amsterdam fant slaget sted nær Waal-elva i dagens Nederland. Konklusjonen er basert på karbon 14-analyser av gjenstander fra den antatte slagmarken.
Cæsars biografi hjalp historikere
Cæsar beskrev slaget i sin biografi «Gallerkrigen», og hendelsen har derfor vært kjent av historikerne. Men først nå kan forskere peke ut nøyaktig hvor slaget fant sted.
«Det er første gang vi har tydelige bevis på at Cæsar og hans tropper befant seg på nederlandsk jord», sier arkeolog Nico Roymans, som har analysert funnene.
Cæsar sloss mot de to germanske stammene tenkteri og usipetes, som kom fra et område øst for Rhinen. De hadde bedt Cæsar om beskyttelse, men den romerske feltherren avviste forespørselen og beordret i stedet sine åtte legioner til å utradere stammene.
I «Gallerkrigen» forteller Cæsar om slagets avslutning: «Et stort antall av dem (germanerne, red.) var såret, og resten havnet i elva, der de druknet».