Kayseri Municipality
Mosaikk, Anatolia, Incesu

Enorm romersk mosaikk på 600 kvadratmeter avdekket i Tyrkia

Mosaikker fra romertiden er langt fra sjeldne i Anatolia i Tyrkia. Men under utgravningen av en storslått villa i byen Incesu fant de noe som overgikk alt de tidligere hadde sett.

Arkeologene ble begeistret da de støtte på en rekke usedvanlig godt bevarte mosaikker under utgravningen av en romersk villa i byen Incesu i Anatolia.

Men først nå - etter tre års utgravninger - forstår forskerne omfanget av det de har funnet. Det har nemlig vist seg at mosaikken strekker seg over et langt større område enn først antatt.

I stedet for 300 m2, som forskerne først anslo, dekker mosaikken hele 600 m2 - og er dermed den største som noensinne er funnet i Sentral-Anatolia.

Forskerne anslår at villaen ble bygget på 300-tallet, mens Anatolia var under romersk herredømme.

Selve bygningen er imponerende nok.

"Stedet har 33 rom og er spredt over et svært stort område. Boligen er også av en type som signaliserer høy status", sier Can Erpek, utgravningsleder og arkeolog ved det tyrkiske Nevsehir Haci Bektas Veli-universitetet.

Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid det enorme gulvarealet som er dekket av mosaikker som danner forskjellige mønstre og geometriske former.

"Kappadokia og det sentrale Anatolia har en rik tradisjon for mosaikk. Likevel har vi aldri før sett en så stor mosaikk i en bolig", fortsetter Can Erpek.

Mosaikk, Anatolia, Incesu

"Denne bygningen ble reist etter anvisninger fra Hyacinthus", står det på en sentralt plassert innskrift på latin.

© Kayseri Municipality

Byggherren tjente trolig det romerske imperiet

Forskerne vet ikke hvem praktbygningen har tilhørt. Men en latinsk inskripsjon oppgir en mann ved navn Hyacinthos som byggherre.

Hyacinthos er ikke nevnt i bøker eller på andre inskripsjoner.

Men siden teksten omtaler ham med adelstittelen comes - greve - antar forskerne at husets byggherre hadde en fremtredende stilling og at det store huset derfor har spilt en viktig rolle i lokalsamfunnet.

"Når vi har analysert alle dataene, vil vi med større sikkerhet kunne fastslå at husets beboer var en viktig person som sto i det romerske imperiets tjeneste", sier arkeologene.

Utgravningene fortsetter neste år, ifølge en pressemelding fra Kayseri bykommune.

Mosaikk, Anatolia, Incesu

Utgravningen av villaen og dens omgivelser strekker seg over fire km2.

© Kayseri Municipality