Mannen på utkikksposten har speidet utover det blå Middelhavet i timevis. Det trente blikket leser enhver krusning på havets overflate, mens fiskerne på stranden døser.
Endelig får mannen øye på det han ser etter – en skygge, en uventet bølge.
“Fisk!” roper han. Fiskerne på stranden spretter opp og stormer ned til båtene som ligger i vannkanten halvt trukket opp på land.
En hel liten flåte av farkoster, drevet frem av årer, skyter ut på vannet. Med seg har fiskerne et arsenal av garn, stenger og fiskekroker. Det er tid for å fange fisk. Mye fisk.
Scener som denne utspilte seg stort sett hver dag rundt Middelhavet i tiden etter vår tidsregnings begynnelse.
Romerrikets innbyggere drev nemlig et veritabelt industrifiske, under kyndig veiledning av en oppmerksom fiskespeider – en thynnoskopes – som kunne varsle om fiskestimer på vei.
Når fiskerne vendte tilbake til kysten, var fangsten som regel mye større enn behovet for fersk fisk på det lokale markedet, men fisken gikk ikke til spille.
Omreisende grossister kjøpte gjerne restene på markedet og fraktet dem til store industrianlegg som produserte den viktigste delikatessen i det romerske imperiet: garum.