Forsker: Vi har funnet spor av forsvunnen romersk legion
Ifølge kinesiske forskere har en ny DNA-analyse løst en av historiens store gåter: Hvor ble det av 10 000 romerske soldater for rundt 2000 år siden?

For 2000 år siden forsvant en romersk legion på 10 000 soldater sporløst i Midtøsten. Nå mener forskere fra Kinas store Lanzhou-universitet å ha løst gåten.
En DNA-analyse av en gruppe bønder i Nord-Kina viser nemlig at 56 prosent av deres DNA er europeisk. Ifølge forskerne er disse kineserne etterkommere av romerne.
10 000 slapp unna
Legionen deltok i år 53 f.Kr. i et slag i Iran, som endte med et katastrofalt nederlag for romerne. Tusenvis ble drept, men etter sigende slapp 10 000 legionærer unna og dro mot øst.
Ifølge én teori kjempet romerne deretter som leiesoldater i Asia.
Kinesiske krønikeskrivere nevner for eksempel at de i år 36 f.Kr. tok en gruppe soldater til fange som kjempet i “fiskeskjellformasjon” – kanskje romernes berømte skilpadde-formasjon der skjoldene overlapper hverandre.
Romere ble kinesere
Ifølge kinesiske forskere ble romerne frigitt og slo seg ned i Gansu-provinsen, der mange innbyggere i dag har blå øyne og lyst hår.
Neste skritt er nå å grave ut i området for å finne arkeologiske spor og dermed “påvise historiens sannhet”, sier Yuan Honggeng, som leder undersøkelsene.
Mangler bevis
Ikke alle eksperter er imidlertid enige i kinesernes konklusjon. For eksempel sier antropolog Maurizio Bettini fra universitetet i Siena at kineserne er nødt til å finne romerske mynter eller våpen for å bevise deres påstand:
“Uten slike beviser vil historien om den forsvunne legion bare være en myte”.