Colchester Museums
Gladiatorvase England

Forskere finner første bevis på gladiatorkamper i England

Gladiatorkamper er vanligvis blitt sett som noe som primært foregikk i Italia, men nye undersøkelser av en vakker gravvase avslører at de også fant sted i Romerrikets fjerneste provinser.

Historikerne har nå for første gang endelig funnet håndgripelige bevis på at gladiatorkamper har funnet sted i England. Nærmere bestemt i byen Camulodunum, i dag kalt Colchester. På byens museum har det lenge stått en vase fra 200-tallet e.Kr., som ble funnet i en engelsk grav. Vasen er dekorert med illustrasjoner av og navn på gladiatorer som trolig har vært velkjent i sin samtid.

På grunn av vasens utrolig vakre håndverk har arkeologer så langt antatt at den var blitt fremstilt utenfor England og brakt dit som en slags sportssuvenir. Men nye undersøkelser av vasen avslører at leiren den er laget av, stammer fra nærområdet.

«Det er det eneste kjente beviset på at det ble holdt romerske gladiatorkamper i Britannia», forklarer Frank Hargrave, direktør for Colchester- og Ipswich-museene.

Gladiatorvase England

«Vasen er av så høy kvalitet at det litt snobbete er blitt antatt at den umulig kunne stamme fra Britannia», forteller Frank Hargrave, direktør ved Colchester- og Ipswich-museene.

© Colchester Museums

Ble begravd med sportsmemorabilia

Undersøkelsene av vasen avslører dessuten at den opprinnelig har vært brukt til å drikke av. Først senere har den blitt gjenbrukt som begravelsesvase.

«Den avdøde må ha hatt en nær tilknytning til gladiatorkamper», forklarer arkeolog Glynn Davis fra Colchester museum. «Personen kan ha sponset kamper eller vært en fullstendig sportsnerd. Han har i alle fall tenkt: ‘Jeg må ha et minne om dem.’»

Gladiatorvase England

Vasen viser to klassiske gladiatorer som kjemper mot hverandre. Den ene med et kort sverd og rektangulært skjold, den andre med et nett og en trefork.

© Colchester Museums