Forskere kartlegger underjordisk romersk by
Britiske arkeologer har i detalj gjenskapt en begravd romersk provinsby – uten å ha tatt i en spade.

For å kartlegge den romerske byen brukte arkeologene såkalte magnetometre, som måler jordens magnetfelt.
Arkeologer ved University of Cambridge har kartlagt en romersk ruinby ned til minste detalj – selv om byen ligger begravd under jorden. Til det har de brukt radarteknologi.
Byen Interamna Lirenas ble grunnlagt cirka 50 kilometer sør for Roma i år 312 f.Kr., men forlatt igjen rundt år 500. Innbyggerne i området stjal siden steinene fra de forlatte bygningene til sine egne hus, og til slutt var alle synlige spor etter byen forsvunnet.
Blomstrende romersk by
Ved hjelp av geofysiske skanninger har forskerne nå påvist at flere kvadratkilometer av byen fortsatt ligger under jordens overflate. Forskerne har kartlagt store deler av byens infrastruktur og en del større bygninger ved å måle endringer i jordens magnetfelt og gjennomsøke området med en bestemt type radar.
Kartleggingen har – til arkeologenes store overraskelse – blant annet avslørt en stor markedsplass og et teater.
«Skanningene viser at det var en livlig og travel by, selv om de fleste fagfolk har ment at den var perifer og stillestående. Landsbygdene rundt ser også ut til å ha hatt gode tider», forklarer arkeolog Martin Millet, professor ved University of Cambridge.
På bakgrunn av skanningene vil forskerne nå foreta en reell arkeologisk utgraving av de mest interessante delene av Interamna Lirenas.