Brigdeman

Frekk poet skrev romersk sjekkeguide

I sin bok “Håndbok i elskovskunst” ga dikteren Ovid romerne gode råd om flørting og sjekking i den pulserende storbyen. Romerne kastet seg over diktene – men Ovid hadde undervurdert keiserens hevn.

Sjekkeguide for romere

Alle knep er tillatt.

Det kunne gjerne vært overskriften på historiens første sjekkeguide, som den romerske dikteren Ovid ga ut rundt år 0.

“Håndbok i elskovskunst” (Ars Amatoria) het boken der den 43 år gamle dikteren strødde om seg med gode råd til romerne.

Han la ikke skjul på at det særlig var utenomekteskapelige sidesprang de burde spesialisere seg på, og valgte dermed å ignorere de strenge – og upopulære – romerske morallovene som keiser Augustus hadde utstedt år 18 f.Kr.

Les også: Slik datet man i gamle dager

Lovene skulle demme opp for løssluppenheten, og tvang romere av god familie til bare å dyrke sex innenfor ekteskapet.

Det skulle forhåpentlig gi flere barn. Derfor ble utenomekteskapelig sex forbudt, og kunne straffes med landsforvisning og konfiskering av eiendom.

Slektninger kunne drepe utro kvinner uten å risikere straff, og en mann hadde plikt til å la seg skille fra sin utro hustru. Ellers risikerte han å bli dømt for hallikvirksomhet.

Ovids elskovsdikt har fungert som kilde til romersk dagligliv og tankegang.

© Bridgeman

Keiser Augustus landsforviste Ovid

I første omgang slapp Ovid godt fra sin respektløse bok, men år 8 e.Kr. falt Augustus' hammer: Ovid ble landsforvist.

I Roma gikk det rykter om at Ovid skulle ha kjent til planer om et komplott mot keiseren, men de fleste historikere er i dag enige om at boken var den reelle grunnen.

Augustus hadde ventet på en mulighet til å bli kvitt den brysomme dikteren.

Ovid ble sendt i landflyktighet til en landsby ved Svartehavet, der han døde ti år senere, uten å få se sin kone, datter eller sitt elskede Roma igjen.

Her er Ovids 7 sjekketriks:

1. Duft

For romerne var det viktig å se godt ut. De børstet tenner med en trevlet trepinne og hadde eget manikyrutstyr.

© Zigzagza/Heritage Image Partnership

Unngå å lukte geit

En mann skal gjøre seg lekker hjemmefra, før han går på date, tilrår Ovid.

Frisyre, klær og sko må sitte perfekt, og han må dufte godt: “Sørg for å unngå dårlig og lite behagelig ånde, og en arm­hule­­­svette som lukter geit.” En ordentlig mann skal imidlertid unngå sminke – og under ingen omstendigheter barbere beina.

2. Gode bekjentskaper

Mannen kan prøve å få sin utkårede på glid ved å se litt medtatt ut.

© Ablestock

Sats på kvinner du kjenner

For en uerfaren romersk mann er det lettest å sjekke opp kvinner han allerede kjenner. Ettersom han jo kan risikere å bli avvist, mener Ovid at det er best å ha flere strategier på lager.

Blant annet kan han si at de bare skal være venner – og dermed håpe at hun får lyst til å jakte på ham. Hvis ikke det virker kan han spille ut “medlidenhetskortet” og sminke seg blek, som om han ligger søvnløs om natten av kjærlighetssorg.

3. Sang & dans

Kvinner kan lære skjekketriks av profesjonelle danserinner.

© Ullstein Bild

Syng, dans, og vis skuldre

En vakker stemme pynter opp en heslig kvinne, konstaterer Ovid, og han anbefaler teateret som lærested for kvinner. Nye danser og sanger kan inspirere til å fremvise egne fortrinn, helst med bare armer og skuldre.

4. Intimitet

De nervepirrende hesteveddeløpene på Circus Maximus dannet en ideell ramme for en flørt.

© Heritage image partnership

Sett dere lår mot lår på tilskuerplassene

Veddeløpsbaner, teatere og arenaer for gladiatorkamper er utmerkede sjekkesteder. Her kan en mann plassere seg tett på en kvinne, streife låret hennes med sitt og børste fnugg av kjolen hennes, mens pulsen dunker i spenning.

Et godt tips er å underholde med navn på de som opptrer, og satse på at den nye venninnen ikke oppdager at han har diktet dem opp selv.

5. Diskresjon

© Heritage image partnership

Husk å slette spor etter kjærlighetsbrev

Romerne skrev brev på pergament eller tretavler, noen ganger belagt med voks. Ovid anbefaler romerne å gjøre seg umake med å skrive kjærlighetsbrev:

“Ikke sjelden har et velskrevet brev tent gnisten i en avmålt elsker.”

Men diskresjon er avgjørende. Spor etter brev til andre kjærester må slettes fra vokstavlen. Særlig kvinner må sikre seg at det er de mest lojale tjenere som leverer brevene.

6. Beruselse

Vin gjorde romerne mer lidenskapelige, fikk hemningene deres til å fare og gjorde dem snakkesalige og lattermilde, forklarte Ovid.

© Brigdeman

La vinen virke – men hold balansen

Vin forsterker lysten, men ikke dømmekraften. Mange menn har fått seg en ubehagelig overraskelse når de så hvem de våknet opp sammen med, advarer Ovid.

Dessuten ødelegger det mannens sjanser hvis han skulle falle om sørpe full.

7. Afrodisiakum

© Botanical.com

Styr unna potensmidler

Elskovsmidler som “spansk kamille” er svindel og gift, mener Ovid. En mann får ingenting annet ut av den beske urten enn sviende tunge og masse spytt.

Da virker et afrodisisk elskovs­måltid med den utkårede langt bedre, for eksempel en lekker salat med pinjekjerner, honning og egg. Ovids mest effektive potensmiddel er imidlertid en helt ny partner.