Frekk poet skrev romersk sjekkeguide

I sin bok “Håndbok i elskovskunst” ga dikteren Ovid romerne gode råd om flørting og sjekking i den pulserende storbyen. Romerne kastet seg over diktene – men Ovid hadde undervurdert keiserens hevn.

Sjekkeguide for romere

Alle knep er tillatt. Det kunne gjerne vært overskriften på historiens første sjekkeguide, som den romerske dikteren Ovid ga ut rundt år 0. “Håndbok i elskovskunst” (Ars Amatoria) het boken der den 43 år gamle dikteren strødde om seg med gode råd til romerne.

Han la ikke skjul på at det særlig var utenomekteskapelige sidesprang de burde spesialisere seg på, og valgte dermed å ignorere de strenge – og upopulære – romerske morallovene som keiser Augustus hadde utstedt år 18 f.Kr.

Lovene skulle demme opp for løssluppenheten, og tvang romere av god familie til bare å dyrke sex innenfor ekteskapet. Det skulle forhåpentlig gi flere barn. Derfor ble utenomekteskapelig sex forbudt, og kunne straffes med landsforvisning og konfiskering av eiendom.

Slektninger kunne drepe utro kvinner uten å risikere straff, og en mann hadde plikt til å la seg skille fra sin utro hustru. Ellers risikerte han å bli dømt for hallikvirksomhet.

Keiser Augustus landsforviste Ovid

I første omgang slapp Ovid godt fra sin respektløse bok, men år 8 e.Kr. falt Augustus' hammer: Ovid ble landsforvist.

I Roma gikk det rykter om at Ovid skulle ha kjent til planer om et komplott mot keiseren, men de fleste historikere er i dag enige om at boken var den reelle grunnen.

Augustus hadde ventet på en mulighet til å bli kvitt den brysomme dikteren. Ovid ble sendt i landflyktighet til en landsby ved Svartehavet, der han døde ti år senere, uten å få se sin kone, datter eller sitt elskede Roma igjen.

Les også:

Romerriket

Keiser Augustus løy seg til makten i Roma

13 minutter
Romerriket

Sexorgier var god latin i Roma

8 minutter
Romerriket

Roma by night: Alt var tillatt

16 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!