Frivillig fant 2000 år gammelt fotspor

Området rundt fortet Vindolanda har gitt oss mange funn fra Romerriket, men aldri før har arkeologene funnet et romersk fotspor. Nå har en frivillig arkeologstudent funnet et ekte og 2000 år gammelt fotavtrykk.

Student gjør det store kuppet

Et 2000 år gammelt avtrykk av en fot dukket opp da en frivillig arkeologstudent gravde i bakken ved det romerske fortet Vindolanda sør for Hadrians mur.

"Det var mitt aller første funn, og jeg skjønte med en gang at det var et fotavtrykk. Det er bare så morsomt å ha funnet noe som knytter en direkte til et menneske som levde 2000 år før en selv", uttaler arkeologstudenten Mel Benard i en pressemelding fra Vindolanda Trust.

Fotavtrykket ble funnet i en murstein av leire, og det er en høyrefot det er snakk om. Ifølge Vindolanda Trust tråkket eieren av foten i leiren mens den holdt på å tørke, og arkeologene tror at avtrykket stammer fra en halvt voksen gutt eller jente som tråkket feil en gang mellom 160 og 180 e.Kr.

Romersk fort har nå både sko og skoens eier

Arkeologene har vært i sving ved Vindolanda siden 1970 og funnet flere tusen mursteiner, og hele 6000 skinnsko er også utgravd rundt fortet. Men før fotsporet har fagfolkene bare støtt på avtrykk etter hunder og katter i området. Professor ved University of Field School, Elizabeth Greene, mener derfor at fotavtrykket representerer noe helt spesielt:

"Dette funnet utgjør noe helt spesielt. Det samler hele den historien som Vindolanda ønsker å fortelle. De mange tusen skinnskoene derfra gir oss et enestående bilde av menneskene som levde i Vindolanda, men selve fotavtrykket markerer enda mer enn det ren arkeologi kan fortelle om livet i fortiden," sier hun til vindolanda.com.

En analyse fra mars i år av de 6000 skinnskoene viste at de romerske krigerne omga seg med seg koner og barn i fortet. Ekspertene trodde tidligere at det bare var menn som hadde oppholdt seg der, men det står nå klart at 41 prosent av skoene har tilhørt kvinner, og at flere av skoene må ha blitt brukt av barn. Soldatenes familier må derfor også ha bodd i fortet.

Voktet nordgrensen fra Vindolanda

Vindolanda ble bygd i 85 f.Kr. og var hjemsted for romerske tropper i hele 300 år. Fra Vindolanda bevoktet krigerne Romerrikets nordlige grense i Britannia i det nåværende Nord-England.

De første fortene i Vindolanda var bygd av treverk, men i det andre århundret begynte romerne i stedet å bygge dem av stein. Etter at Hadrians mur ble ferdig i 122 e.Kr., ble mange av soldatene fra Vindolanda sendt lenger nord til Den antoninske muren i dagens Skottland, som ble bygd i 142 e.Kr.