Fugler badet i sjelden romersk skål

En engelsk pensjonist trodde han hadde funnet det perfekte fuglebadet i hagen. I virkeligheten sto han med en nesten 2000 år gammel romersk morter.

En liten del av kanten mangler, men ellers er den romerske morteren intakt.

© Warwickshire County Council's Heritage and Culture Museum

I ti år har Ray Taylor nytt utsikten til sitt hjemmelagde fuglebad i hagen i den engelske byen Alcester. Han laget fuglebadet av en keramikkskål han fant i hagen da han skulle plante rabarbra.

"Jeg tenkte ikke så mye over det, for jeg trodde bare det var en gammel skål - perfekt til et utendørs fuglebad," sier han.

Men nylig leverte han skålen inn på det lokale museet. Og det viste seg å være en god idé. Skålen stammer nemlig fra Romerrikets siste leveår.

Datter sendte far på museum

Det var Ray Taylors datter som oppfordret ham til å få skålen undersøkt. Hun hadde besøkt en utstilling fra Romerriket og syntes fuglebadet minnet om det hun hadde sett på utstillingen.

"Jeg syntes det var en god idé, og satte skålen i garasjen. Planen var å ta den med meg en gang, men så glemte jeg hele greia de neste to årene," forteller Ray Taylor.

For en tid tilbake kom han til å tenke på skålen igjen og tok den med til museet i Warwickshire, der museumsinspektør Sara Wear daterte skålen til mellom 2. og 3. århundre.

En romersk morter

Sara Wear identifiserte også skålen som en "mortarium" - det romerne brukte som en morter.

Med morteren malte de urter, krydder og andre ingredienser som skulle i de sterke sausene romerne brukte til maten - som regel for å skjule at kjøttet ikke var helt ferskt.

Ray Taylor har nå gitt morteren i gave til museets romerske utstilling.