Galleri: Erotikk i Roma

Relieffer, freskoer, statuetter, kopper og lamper. I det gamle Roma kunne det meste brukes til å avbilde­ erotiske motiver. For romerne var elskov en gave fra gudene, og både privathus, restauranter­ og badeanstalter var dekorert­ med erotikk – i alle varianter.

© Scanpix/Bridgeman

Da arkeologene fant denne fresken i en villa i Pompeii, konkluderte de med at huset var et bordell. Men ny forskning viser at enhver romer med respekt for seg selv hadde erotikk på veggene.

© Getty Images/DEA/G. Dagli Orti

I villaen til en romersk forretningsmann i Pompeii kunne gjestene nyte synet av et elskende par, oppvartet av en slave.

© Scanpix/AKG

Romerriket var styrt av menn, men i sengen var kjønnene likestilt, for ifølge overtroen fikk man friske­ barn bare hvis begge parter nøt akten.

© Musée Departemental Arles Antique, Lacanaud M

«Slik liker jeg det», heter det i inskripsjonen på en medaljong
som er funnet i den romerske provinsen Gallia.

© Lessing Photo Archive

Fruktbarhetsguden Priapus fantes i ethvert romersk hjem. Guden brakte lykke og velstand.

© Antiquarium Comunale

Eieren av dette speilet var sannsynligvis kvinnene som her er portrettert på dets bakside. På forsiden er det avbildet astrologiske stjernetegn som kvinnen brukte til å finne ut når hun ifølge stjernene hadde størst sjanse for å bli gravid.

© Michael Larvey/Roman Sex

Også i Pompeiis tavernaer har arkeologene funnet erotiske freskoer. Som i private hjem skulle maleriene løfte gjestenes humør.

© Scala

Gruppesex er avbildet på både vegger og lamper. Denne fresken var en del av utsmykningen i omkledningsrommet i et av Pompeiis store offentlige­ bad.

© Scanpix/Mary Evans

Forskere har registrert over 90 ulike samleiestillinger ved å studere romernes mange erotiske bilder.

© Musée Departemental Arles Antique, Lacanaud M

Avansert lakengymnastikk demonstreres på denne lampen, der
en kvinne tilsynelatende bruker håndvekter til å øke nytelsen.

© Polfoto/Corbis

Skulpturen av Pan og hunngeita opprørte i 1752 Karl 7. så kraftig at han beordret den låst inne. Selv tidens største­ forskere ble nektet adgang.

© Scala

For romerne var munnen et hellig organ. Det var derfor ikke særlig stuerent med oralsex, spesielt ikke mann på kvinne. Begge­ kjønn kunne imidlertid kjøpe ytelsen hos prostituerte.

© The Trustees of British Museum.

Homofili var tolerert blant romere flest. Det var imidlertid avgjørende for en romersk mann at han var den «aktive parten». Menn som lot seg utnytte seksuelt av andre menn, ble sett på som feminine.

© Scanpix/AKG-images

«Her bor lykken», står det på dette relieffet, som hang i et bakeri i Pompeii.