Gladiatorene var spesialister

Romas gladiatorer var inndelt i typer som kjempet med bestemte våpen og kampteknikker. Les om Flåeren og fem andre gladiatortyper.

Romas gladiatorer var inndelt i typer som kjempet med bestemte våpen og kampteknikker. Utstyret var nøye valgt ut for å gi gladiatorene både fordeler og ulemper. Dermed fikk publikum mest spenning for pengene.

Fiskeren

Retiarius

Styrke/svakhet: Retiarius var den dårligst beskyttede gladiatoren, men han hadde en galerus som beskyttet hals og venstre skulder. Hans styrke var hurtighet og mobilitet, og taktikken var ofte å vikle motstanderen inn i nettet og angripe med den lange treforken.

Utstyr: Lang trefork, nett, dolk og arm- og skulderbeskyttelse på venstre side.

Flåeren

Scissor

Styrke/svakhet: Med sin halvmåneformede kniv, som satt på rustningen på venstre arm, var Scissor-gladiatoren en fryktinngytende motstander. Kniven var skarpslipt på begge sider slik at den både kunne skjære og hogge. Scissor hadde ikke skjold, men en svært tung ringbrynje. Med brynjen og det tunge armpanseret var han den tyngste av alle gladiatortyper, og derfor ble han fort utmattet i kamp.

Utstyr: Hjelm, ringbrynje og armpanser med en halvmåneformet kniv.

Spidderen

Hoplomachus

Styrke/svakhet: Hoplomachus' styrke var spydet, som kunne brukes både som stikk- og kastevåpen. Til gjengjeld var det ikke mye beskyttelse å hente i det minimale skjoldet. Det hendte også at gladiatoren mistet spydet i kamp – i så fall måtte han kjempe videre med en stor dolk.

Utstyr: Hjelm, lite skjold, spyd, dolk, høye leggskinn og armbeskyttelse.

Snikeren

Thraex

Styrke/svakhet: Thrax' spesielle krumme sica-sverd gjorde at han kunne stikke motstanderen på steder der et rettbladet sverd ikke kunne nå. Til gjengjeld var skjoldet hans lite og dekket ikke beina effektivt. Derfor hadde han svært høye leggskinn, som gikk fra ankelen til lårene. Thraxens hjelm var prydet med hodet av en griff – et fabeldyr med ørnehode og -vinger på en løvekropp.

Utstyr:Hjelm med visir, leggskinn, skjold, sverd og armbeskyttelse.

Panserneven

Murmillo

Styrke/svakhet: Murmilloen var blant de tyngst bevæpnede gladiatorene. Det avlange krumme skjoldet hans ga stor beskyttelse også på kroppssidene. Til gjengjeld krevde skjoldet styrke og utholdenhet. Murmilloen kjempet ofte mot thrax, som bar et lite skjold, og de to typene var gjenstand for het debatt mellom tilhengere av store og små skjold. Keiser Domitian, som var murmillo-fan, fikk for eksempel en tilskuer banket opp fordi mannen snakket positivt om en thrax-gladiator.

Utstyr: Hjelm, armbeskyttelse, sverd, leggskinn og stort skjold.

Rytteren

Eques

Styrke/svakhet: Eques innledet kampene i arenaen. Gladiatoren begynte kampene på hesteryggen, men kjempet videre til fots med sverd når han hadde kastet spydet. Hans styrke var hestens hurtighet og muligheten for å uskadeliggjøre motstanderen på lang avstand med spydet. Til gjengjeld var han dårlig beskyttet og hadde for eksempel ikke leggskinn. I stedet måtte eques-gladiatoren stole på hurtigheten og utholdenheten.

Utstyr: Hest, hjelm, armbeskyttelse, rundt skjold, spyd og sverd.