Godt bevarte statuer funnet i svømmebasseng i Roma

Italienske arkeologer har gjort det de selv kaller "sitt livs funn". Under utgravningen av en romersk villa fant de en rekke enestående skulpturer.

Skulpturene ble funnet på bunnen av et 2000 år gammelt svømmebasseng.

Sju statuer funnet i svømmebasseng

Under utgravningen av et 2000 år gammelt svømmebasseng i Roma-forstaden Ciampino fant forskerne sju godt bevarte statuer som kan settes i forbindelse med den berømte romerske poeten Ovid. Bassenget og den nærliggende villaen tilhørte nemlig i sin tid generalen Valerio­ Messalla, som var Ovids mesen.

Statuene forestiller figurer fra myten om Niobe, som opptrer i Ovids berømte verk «Metamorfoser».­ Ifølge myten skrøt Niobe av å ha født hele 14 barn overfor gudinnen Leto, som bare hadde født to. Som straff tok gudene livet av Niobes avkom. Den sønderknuste Niobe flyktet deretter opp i fjellene og ble forvandlet til en gråtende stein.

Flere fragmenter funnet

Foruten de nesten intakte statuene har arkeologene også funnet fragmenter som etter alt å dømme kan samles til hele skulpturer. Forskerne anslår at de to meter høye statuene for 2000 år siden sto oppstilt rundt det store bassenget og falt ned i det under et jordskjelv.

Statuer forestiller trolig Niobes barn

Ekspertene spør seg nå om statuene inspirerte Ovid til å skrive diktet, eller om generalen bestilte figurene etter å ha lest Ovids dikt.

"For å ha grunnlag for å hevde det ene eller det andre må vi datere statuene mer nøyaktig", sier den italienske arkeologen Elena Calandra.

Ifølge eksperter forestiller de fint uthogde statuene Niobes barn da de ble angrepet av gudene.