Google Earth avslører romerske militærleirer i den arabiske ørken

Det røde, golde ørkenlandskapet ser ut til å skjule bevisene på et 2000 år gammelt overraskelsesangrep foretatt av den romerske hæren – et angrep som fikk den storslåtte byen Petra til å falle.

Forskere fra Oxford University er begeistret etter å ha funnet tre godt bevarte militærleirer i den golde arabiske ørkenen.

© APAAME

Takket være Google Earth kan et team arkeologer nå avsløre et historisk funn i den arabiske ørkenen.

Forskerne fra Oxford University har nemlig funnet tre militærleirer som kan være med på å tegne et unikt bilde av de romerske felttogene i det røde, golde ørkenlandskapet for nesten 2000 år siden.

Det framgår av en artikkel i det vitenskapelige tidsskrift Antiquity. Her beskriver forskerne også hvordan de mener leirene ble bygget under den romerske overtakelsen av det jordanske nabateiske kongeriket – en sivilisasjon med sentrum i Petra i Jordan.

Ifølge forskerne kan leirene ha dannet grunnlag for et overraskelsesangrep på nabateerne allerede i begynnelsen av det andre århundret etter at den siste konge, Rabbel II Soter, døde i 106 e.Kr.

Michael Fradley, som har stått i spissen for studien – og var det første som fikk øye på leirene i Google Earth – føler seg «nesten sikker på» at leirene kan spores tilbake til den romerske hæren, som antagelig har brukt dem som midlertidige forsvarsstasjoner når de var på marsj.

Og han har lagt merke til leirenes spesielle plassering:

Avstanden mellom de tre leirene er mellom 37 og 44 kilometer, og den vestligste leiren er mye større enn de to mot øst. Med ytterligere studier håper arkeologene nå å kunne lære mer om blant annet hvorfor militærleirene er av så ulike størrelser.

© EAMENA

«De lå langs en perifer karavanerute som koblet sammen Bayir (i Jordan, red.anm.) og Dûmat al-Jandal (i Saudi-Arabia, red.anm.). Det tyder på en strategi som gikk ut på å omgå den mer brukte ruten langs Wadi Sirhan, slik at angrepet fikk et overraskelseselement», sier han.

«Det er utrolig at vi kan se dette øyeblikket utspille seg på landskapsskala», utdyper han med referanse til at leirene sannsynligvis bare var i bruk i ganske kort tid, kanskje bare i noen noen få dager eller uker.

Han får støtte fra professor Andrew Wilson, som er medforfatter av artikkelen, og som mener at leirenes plassering – hvis de er datert riktig – kan tyde på at den romerske annekteringen av det nabateiske kongeriket «ikke var en helt ukomplisert affære, og at Roma handlet raskt for å sikre seg kongeriket.»

Neste skritt for arkeologene er å foreta arkeologiske studier på bakken.