Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blodige gladiatorkamper var tilgjengelige for både høy og lav i Roma.

Sivilisasjoner - Romerriket

Hadde slaver adgang til Colosseum i Roma?

Kunne slaver gå på gladiatorkamper i Colosseum?

Slavene satt nest øverst i Colosseum

Ja, slaver fikk adgang til de blodige forestillingene, og hadde bedre plasser enn frie kvinnelige tilskuere. Fordi kvinner skulle skånes for de blodigste detaljene, var de plassert på de øverste setene, lengst unna arenaen.

Slavene satt nest øverst, sammen med fattigfolk. Ettersom billettene vanligvis var gratis, fordi keiseren eller rikmenn sponset forestillingene, var penger ingen hindring for selv de fattigste slaver. De kunne dermed sitte og se andre slaver bli slaktet i arenaen.

I Colosseum ble slavene brent

Gladiatorer var også slaver, og det samme var mange av de kriminelle som ble henrettet på grusomt vis for underholdningens skyld. Slaver som satte seg opp mot eieren sin, ble kastet
på bålet eller flådd levende av ville dyr i Colosseum.

At slaver fikk adgang til samme underholdning som frie borgere, kan forklares med at noen av dem løste viktige oppgaver i det romerske samfunnet. En slave kunne for eksempel være kaptein på et skip, håndverker eller bestyre en forretning som eieren hadde investert i. Disse slavenes trivsel var derfor viktig for Romas velstand.

Slavenes vei til Colosseum

Slaver kunne komme seg til amfiteateret på flere måter – noen mer hyggelige enn andre.

Arbeider: Under arenagulvet arbeidet en hær av slaver, mens publikum fulgte med på forestillingen. Slaver drev blant annet rovdyr inn i heisen og trakk dem opp i arenaen. De slepte også lik og døde dyr ut i pausene.

Gladiator: Gladiatorene var også slaver – vanligvis krigsfanger med talent for å kjempe. En sjelden gang vant gladiatorene sin frihet i arenaen, som regel fortsatte karrieren deres helt til de en dag døde på dramatisk vis.

Tilskuer: Et område kalt Summa Cavea, øverste etasje, var reservert for slaver. Der satt de sammen med fattigfolk og utlendinger.

Les også:

Romerriket

Hemmeligheten med romersk betong

2 minutter
Romerriket

Colosseum var en gave til romerne

2 minutter
Romerriket

Colosseum var dødens lekegrind

15 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul