Hadde slaver adgang til Colosseum i Roma?

Kunne slaver gå på gladiatorkamper i Colosseum?

Blodige gladiatorkamper var tilgjengelige for både høy og lav i Roma.

Slavene satt nest øverst i Colosseum

Ja, slaver fikk adgang til de blodige forestillingene, og hadde bedre plasser enn frie kvinnelige tilskuere. Fordi kvinner skulle skånes for de blodigste detaljene, var de plassert på de øverste setene, lengst unna arenaen.

Slavene satt nest øverst, sammen med fattigfolk. Ettersom billettene vanligvis var gratis, fordi keiseren eller rikmenn sponset forestillingene, var penger ingen hindring for selv de fattigste slaver. De kunne dermed sitte og se andre slaver bli slaktet i arenaen.

I Colosseum ble slavene brent

Gladiatorer var også slaver, og det samme var mange av de kriminelle som ble henrettet på grusomt vis for underholdningens skyld. Slaver som satte seg opp mot eieren sin, ble kastet
på bålet eller flådd levende av ville dyr i Colosseum.

At slaver fikk adgang til samme underholdning som frie borgere, kan forklares med at noen av dem løste viktige oppgaver i det romerske samfunnet. En slave kunne for eksempel være kaptein på et skip, håndverker eller bestyre en forretning som eieren hadde investert i. Disse slavenes trivsel var derfor viktig for Romas velstand.

Slavenes vei til Colosseum

Slaver kunne komme seg til amfiteateret på flere måter – noen mer hyggelige enn andre.

Arbeider: Under arenagulvet arbeidet en hær av slaver, mens publikum fulgte med på forestillingen. Slaver drev blant annet rovdyr inn i heisen og trakk dem opp i arenaen. De slepte også lik og døde dyr ut i pausene.

Gladiator: Gladiatorene var også slaver – vanligvis krigsfanger med talent for å kjempe. En sjelden gang vant gladiatorene sin frihet i arenaen, som regel fortsatte karrieren deres helt til de en dag døde på dramatisk vis.

Tilskuer: Et område kalt Summa Cavea, øverste etasje, var reservert for slaver. Der satt de sammen med fattigfolk og utlendinger.