Hva slags fastfood spiste romerne?

Fastfood er kanskje ikke det første man tenker på når man tenker romersk mat. Men arkeologiske funn peker på at kjappe småretter fra de såkalte thermopolia faktisk var enormt populært.

Fastfood er kanskje ikke det første man tenker på når man tenker romersk mat. Men arkeologiske funn peker på at kjappe småretter fra de såkalte thermopolia faktisk var enormt populært.

Lebrecht History/Bridgeman Images

Mange innbyggere i de romerske byene bodde i små boliger uten eget kjøkken. Derfor var gatemat veldig populært blant oldtidens romerske byboere.

De fleste fikk sine daglige måltider fra et thermopolium som solgte hurtiglagde og billige retter som kunne spises på farten.

Disse lokale fastfood-stedene var plassert i bunnen av store bygninger ut mot travle gater og hadde sjelden sitteplasser.

Romerne satte til livs tonnevis av sterk fiskesaus hvert eneste år.

© Shutterstock

Fiskesaus passet til alt

Romerne elsket fiskesausen garum, som ble helt over nesten alt spiselig. Sausen ble laget ved å legge fiskerester i store kar som ble overdrysset med salt.

Vin og urter ble tilsatt, og sausen skulle deretter gjære i månedsvis inntil den hadde den rette konsistensen.

I stedet fikk kundene utlevert små porsjoner ferdigmat – blant annet egg, linser, syltede grønnsaker, fisk eller forskjellige kjøttretter – som de kunne ta med seg.

Det raske måltidet ble ofte avsluttet med en håndfull nøtter og ost med honning eller skylt ned med en varm og godt krydret vin.

Gatemat ble særlig konsumert av underklassen i Roma, da de velstående ofte bodde i store villaer med kjøkken og slaver.

Fastfood-stedene var også uglesett blant elitene i samfunnet og hadde ry for å være tilholdssteder for f.eks. tyveknekter, drukkenbolter og spillegale.

Ifølge den romerske historikeren Dio Cassius prøvde keiser Claudius sågar å forby spisestedene i år 41 e.Kr., "og han straffet dem som ikke adlød i denne sammenheng."

Enkelte fastfood-steder skilte seg ut, og arkeologer har funnet fint utsmykkede spisesteder med disker av marmor og vegger prydet med mosaikk der kundene kunne sette seg ned og spise.